Melodikrysset nummer 35 2016

3 september 2016 12:22 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Åter en lördagsmorgon med morgontidningar, god frukost och sen Melodikrysset.

Dagens kryss innehöll väl egentligen ingenting, som jag absolut inte känner till.

Därmed inte sagt att jag brukar lyssna på allt som Anders Eldeman i dag spelade. ”Lycklig” med Sven Ingvars tror jag inte ens att jag har hört förut, men nog var det Sven-Erik Magnusson som sjöng.

Jag gillar och minns för all del inte allt som förekommer i Melodifestivalerna heller, men att känna igen Magnus och Henrik Rongedal i ”Just a Minute” klarade jag i alla fall, och för övrigt lät de riktigt bra.

Det som gjorde dagens kryss lite kul var att Eldeman spelade en del inte alldeles färsk popmusik.

Det var ganska länge sen jag hörde något med Ola And the Janglers, så deras ”Alex Is the Man” hörde till det där jag tyckte det var roligt att höra igen.

Och det var också länge sen jag sist hörde ”Annie’s Song” med John Denver.

Tyska Modern Talking, i dag med ”You Are My Heart. You Are My Soul” från 1984, var det också ganska länge sen jag lyssnade på.

Amerikanska Guns ’N Roses har jag egentligen hört mer med, även om jag inte mindes just ”Paradise City”.

”Dödligt vapen” har jag aldrig någonsin sett, men jag har desto fler skivor med Eric Clapton och Sting, som framförde ”It’s Probably Me”.

Och på tal om film: Hollywoodstjärnan Mae West, hon med ”Come Up And See Me Sometime”, minns jag förstås också. Jag har alltid gillat hennes fräcka, sexkryddade jargong, och jag gillar också hennes gravskrift: ”Man lever bara en gång. Men om man gör det rätt, räcker det med en gång.”

Jag gillar också Hagge Geigerts av Eva Rydberg insjungna ”Den närsynta bofinken Knut”, en ny text till Helfrid Lamberts tonsättning av Gustaf Frödings ”Det var dans bort i vägen”.

Den vals (ur en balett) som spelades av Kungliga hovkapellet kom från Pjotr Tjajkovskijs ”Nötknäpparsviten”, vilket skulle ge oss kryssordet nöt.

Evert Taube har jag, som jag tidigare har berättat, en fullständig skivsamling av, bland dem ”Fragrancia”, i dag visserligen i instrumental version med Dana Dragomir. Men den efterlysta första raden lyder: ”I Cubas natt en röst från din estancia.”

Och så avslutar vi med Alice Tegnérs tonsättning av den hjärtvärmande och vackra ”Ute blåser sommarvind”.

Måtte den där ljumma sommarvinden fortsätta att blåsa ännu ett tag!

6 kommentarer

 1. Hej Enn, du kan väl lägga till L11 = NÖT så är ditt kåseri fullständigt. Tack för denna gång hälsar LO från ett sensommarvarmt Göteborg

  Comment by LO - Göteborg — 2016 09 03 12:41 #

 2. Till LO: Jag hade själv inte bara klarat det här utan tydligen också fört in svaret i min svarsredovisning, detta eftersom jag som jag då brukar göra hade strukit svaret i kladden. Men jag hade tydligen inte hunnit lagra det när jag sedan tillfälligt gick ur textutkastet, förmodligen för att kolla någon faktadetalj på Google.

  Comment by Enn Kokk — 2016 09 03 14:28 #

 3. Hej, Enn! Idag blir jag visst först ut av alla ”besserwissrar” som gärna vill rätta något i din melodikryssblogg: bofinken Knut var ”närsynt”. Hagge Geigert skrev visst texten till Laila Westersund för en lokalrevy, men det var ju förstås Eva Rydberg som gjorde succé med låten.

  Comment by Krister Holmgren — 2016 09 03 15:29 #

 4. Modern Talkings Hit You’re My Heart, You’re My Soul
  är ju från 1984, möjligen var året 1998 för det potpurri på deras hits vi hörde.
  För övrigt har Sven-Erik M fortfarande rösten i behåll, i motsats till t ex Sten Nilsson från Sten o Stanleys, tyvärr, som vi fick höra i TVs Allsång .
  Bra att TV4 tagit upp en dansbandstråd igen efter det förstörda programmet Dansbandskampen.
  Programmet om Vikingarna förra helgen var jättebra.
  Lyssna bara på ”Mitt eget blue Hawaii”!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2016 09 03 15:47 #

 5. Till Krister Holmgren: Jag skrev själv ”närsynta” i min kladd, men fick till det här felet när jag förde in svaren på bloggen. Varför är egentligen helt obegripligt – jag minns nämligen den här sången.

  Comment by Enn Kokk — 2016 09 03 16:05 #

 6. Till Gunnar Bergquist: Jag kollade årtalen på Google, och det första jag hittade där var på en platta från 1998. Men när jag nu kontrollkollar, ser jag, att du har rätt: Den här låten gavs först ut redan 1984.

  Comment by Enn Kokk — 2016 09 03 16:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^