Coop i mejeribranschen

24 januari 2016 18:14 | Mat & dryck | 8 kommentarer

Coop har ju för länge sen gjort sig av med all den fackhandel kooperationen en gång i världen ägde. Nu senast sålde man Akademibokhandeln med vidhängande företag, detta trots att den var Sveriges överlägset största bokhandelskedja.

Sedan länge har Coop också gjort sig av med alla de tillverkningsföretag kooperationen förr drev. De Coop-benämnda varorna i kooperationens butiker tillverkas alla av privata företag i Sverige eller i andra länder.

För några år sen gjorde kooperationen dock ett, som jag tyckte, glädjande undantag: köpte Grådö mejeri och drev det vidare i egen regi. Det här dalamejeriet, som dess förinnan hade hotats av nedläggning, fick därigenom ny skjuts och fick fortsatt liv.

Men uppenbarligen stred det mot kooperationens principer att äga och driva ett konsumentvaruföretag, så Grådö mejeri har sålts till Falköpings mejeri, i övriga Sverige känt bland annat för sin osttillverkning.

Nå, det är inte heller så tokigt att kooperationen därmed har bidragit till diversifieringen av mejerinäringen och till att ge den i dag multinationella jätten Arla välbehövlig konkurrens.

I höstas fortsatte Coop på det här spåret genom att stärka samarbetet med regionala och lokala mejeriföretag utanför Arla-sfären.

Produkter från Gefleortens Mejeri i Gästrikland kommer att exponeras tydligare i Coops butiker i det nämnda området.

I Jämtland kommer Coops samtliga butiker, som säljer en miljon liter mjölk per år, att ha Norrmejerier som ny huvudleverantör av mjölk, fil, yoghurt, grädde och crème fraiche.

Norrmejerier har bönder från Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län som leverantörer, och företagets produkter är redan nu välkända i Coop-butiker också i andra delar av landet. Bland Norrmejeriers produkter finns till exempel Västerbottensost, Verum hälsofil och Fjällfil.

Av Coops egna varumärken inom mejeriområdet, Coop och Coop Änglamark, tillverkas 95 procent av mindre och medelstora svenska mejeriföretag. Vinsten för de senare av detta är att de oftast får lite bättre betalt för de produkter som säljs via Coop.

8 kommentarer

 1. På tal om Arla så hade de på mässor ute i Europa de största montrar för marknadsföringen skull som bla. utarmade svenska bönders mjölkersättning i Sverige. Montrarna kostade miljontals kronor och gav NADA! Allt för den eviga globaliseringens skull. Nu är Arla ett kommande skuggföretag och jag ser positivt på Coops nya skepnad.

  Comment by Sjölandersurban — 2016 01 24 20:38 #

 2. När jag köpte vispgrädde på Coop i Uppsala i höstas så stod det att den var tillverkad i Würzburg? Grådö kände jag till och tyckte det var ett bra initiativ. Nyhet dock att det är sålt till Falköping.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 01 25 1:21 #

 3. Till Thomas Åkerblad: Coops vispgrädde kommer alltså i mycket ringa utsträckning från mejerier utanför Sverige.

  Själv tyckte jag det var synd att Coop inte fortsatte att, med lokala bönder som leverantörer, driva Grådö i egen regi, men det finns ju också poänger med att upprätthålla mångfald och konkurrens inom den svenska mejeribranschen.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 25 10:11 #

 4. Det där med mångfald och konkurrens förstår jag inte i en svensk problemsysselsättning som bondens?

  Comment by Sjölandersurban — 2016 01 25 20:18 #

 5. Till Urban Sjölander: Det är väl alltid bra med mångfald och konkurrens, när det gäller konsumentvaror. Kooperationen har bidragit till det här på ett område, där den i dag multinationella jätten Arla hotade att få monopol. Dessutom har man gett de bönder vars produkter man har gynnat lite bättre betalt.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 25 20:38 #

 6. Nja som centerpartist (bonde), dock inte Stureplansdito, dock inte mig personligen, skulle jag varit väldigt misstroende till Arlas agerande!!

  Comment by Sjölandersurban — 2016 01 26 19:03 #

 7. Till Urban Sjölander: Nu börjar du bli i snårigaste laget.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 26 20:03 #

 8. Ja, är det inte så…ackack, men jag menar att globaliseringens elände utarmar de inhemska traditionsbönderna mer och mer. Vi förlorar oss i mångfald i vår enfald och mångfalden är global.
  Framförallt i vårt behov av livsmedel, som är en känslig sak, då vi knappt klarar os en vecka av egen kraft utan hjälp från kontinentala produkter.
  Den som tror att hyllorna fyller sig själva har nog chans att leva av den bit av tummen som vi verkar syssla med. Alltså biter oss i tummen!

  Comment by Sjölandersurban — 2016 01 26 21:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^