PS om fallet Wallström

20 januari 2016 13:57 | Media, Politik | 5 kommentarer

Det är svårt att hitta inlägg, präglade av sans och balans, i fallet Margot Wallström. Att borgerliga politiker och borgerliga ledarskribenter försöker skada henne för att, om möjligt, fälla en populär och respekterad socialdemokratisk utrikesminister är föga förvånande. Tråkigare är det att behöva konstatera, hur lättvindigt allt för många journalister deltar i det här drevet.

Dock finns, i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, i dag debattinlägg, som präglas av sans och balans. På DNs insändarsida finns ett inlägg av den för mig okände Göran Settergren. Han konstaterar att det finns en frivillig överenskommelse mellan Kommunal och Bostadsförmedlingen i Stockholm om att Kommunal ska lämna hälften av sina ägda bostäder till Bostadsförmedlingen för uthyrning, och att detta har uppfyllts med råge: Två tredjedelar av Kommunals lägenheter har fördelats genom Bostadsförmedlingen.

Settergren konstaterar vidare, att varken Kommunal eller LO bedriver någon egen utrikespolitik – alltså kan anklagelserna om mutbrott läggas åt sidan.

Däremot finns det starka band, även ekonomiska, mellan SAP och LO-sfären. Men ”att LO stöder SAP under valrörelserna har tidigare inte rubricerats som mutbrott”.

* * *

Det andra inlägget av intresse i det här sammanhanget, med rubriken ”Drevet saknar proportioner”, finns på Svenska Dagbladets debattsida i dag. Det är skrivet av Harald Kjellin, professor i systemvetenskap vid Stockholms universitet. Han skriver:

”En utrikesminister som bor långt utanför Stockholm måste ha en bostad i Stockholm för att kunna fungera som utrikesminister. Hon får därför hyra en tillfällig bostad i innerstan av den organisation som stöder hennes parti. Hon får ingen besittningsrätt till lägenheten vilket betyder att hon inte kan tjäna pengar på att sälja den eller hyra ut den i andra hand. Hon hyr den till normalpris. Allt detta förefaller normalt i de flesta länder men inte i Sverige. Man blir därför förvånad över att det politiskt korrekta drevet får så mycket utrymme i denna sak att landets statsminister anser sig nödgad att framträda i medier och tillrättavisa utrikesministern.”

Professor Kjellin avslutar sitt inlägg så här: ”Hela historien illustrerar bristen på proportioner i drevet. Jag är inte socialdemokrat men jag känner djup respekt för Margot Wallströms arbetsinsatser och lider över vad hon tvingas utstå i en kultur på deken.”

* * *

Varför chefsåklagare Alf Johansson deltar i det här drevet blir allt mer obegripligt.

5 kommentarer

 1. Det är nästan mer avslöjande för oppositionen som ägnar så mycket energi åt denna icke-fråga. Kan det bero på att deras enda fråga i övrigt består i att följa Jimmy?

  Comment by Hans Nilsson — 2016 01 20 17:51 #

 2. Läs också liberala Eskilstuna-Kurirens ledare 19/1: ”Hon är ingen mutkolv”, gissningsvis skriven av tidningens politiske redaktör Alex Voronov.

  Comment by Magnus Andersson — 2016 01 21 0:51 #

 3. Till Magnus Andersson: Tack! Den liberala ledarartikel du gör mig uppmärksam på har den balans utan inslag av försök att till varje pris försöka svärta ner en person, vars alla åsikter man inte delar, jag värdesätter.

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 21 9:38 #

 4. Även högermannen Mats Svegfors har skrivit en hederlig analys av saken, i Aftonbladet 20/1.

  Comment by Magnus Andersson — 2016 01 21 10:42 #

 5. Till Magnus Andersson: Tack – nu har jag köpt och läst Aftonbladet. Mats Swegfors’ artikel är lysande!

  Comment by Enn Kokk — 2016 01 21 15:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^