Britterna vill lämna EU

7 januari 2016 14:48 | Politik | 2 kommentarer

Premiärminister David Cameron, Tories, har lovat britterna en folkomröstning om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU. Omröstningen kan äga rum tidigast i juni.

Marknadsundersökningsföretaget ORB har gjort en gallup om britternas aktuella inställning i den här frågan.

43 procent av dem som svarade vill att Storbritannien ska lämna EU. 36 procent vill stanna kvar i EU. Resten har ännu inte tagit ställning.

Det senare betyder att det fortfarande finns en möjlighet, att EU-anhängarna vinner, och den kampanj som kommer att föregå en omröstning har ännu inte börjat. Opinionsmätningar av det här slaget kan förstås också bidra till att EU i förhandlingar med Storbritannien gör eftergifter, som får delar av den brittiska nej-sidan att svänga.

Men en brittisk nej-seger skulle onekligen försätta EU i gungning, kanske med följd att ett EFTA-liknande, mest frihandelsinriktat europeiskt handelssamarbete åter blev ett altenativ till EUs mer unionsartade, allt tätare samarbete. Kretsen av icke EU-anslutna länder skulle då komma att bestå av Storbritannien (inklusive det till stor del självstyrande Skottland), Norge, Ísland och Schweiz och kunna komma att utvidgas med ett ur Spanien lösgjort Katalonien. Det här skulle i sin tur kunna ge dominoeffekter i de östliga delarna av EU och kanske rent av här i Sverige, där EU-entusiasmen aldrig har varit överväldigande stor.

2 kommentarer

  1. God fortsättning!

    Comment by Rustan Rydman — 2016 01 08 21:21 #

  2. Till Rustan Rydman: God fortsättning själv!

    Comment by Enn Kokk — 2016 01 08 22:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^