Danmark: Nya (S)-ledaren har stark ställning

4 oktober 2015 18:19 | Politik | Kommentering avstängd

I valet tidigare i år blev det, om än knappt, regeringsskifte. Ny, borgerlig regering bildades av Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen, men det blev en regering med svag ställning: Dels är det en minoritetsregering med hans eget parti som enda säkra stöd. Dels minskade liberala Venstre i storlek och distanserades inte bara av Socialdemokratiet utan också av populistiska Dansk Folkeparti. Den här inbördes rangordningen har bestått i de opinionsmätningar som har gjorts efter valet.

Socialdemokratiets partiledare Helle Thorning Schmidt avgick efter valförlusten inte bara från statsministerposten utan också från partiledarposten, men Socialdemokratiet valde blixtsnabbt Mette Frederiksen till ny partiordförande, och till skillnad från sin föregångare har hon mötts bara av uppslutning i sitt parti. När det gäller danskarna i gemen har valet av Frederiksen i och för sig lett till ytterligare en liten uppgång, om än inte till någon kraftig överströmning av väljare.

Men enligt den väljarundersökning tidningen Berlingskes politiska magasin POLITIKO har låtit göra gillar många danskar – långt fler än de som själva stöder Socialdemokratiet – den nya S-ledaren, märkbart fler än de som gillar statsministern/venstreledaren. På frågan vem av de här båda som har störst trovärdighet och mest sympatisk utstrålning väljer de flesta Mette Frederiksen, och på den uttryckliga frågan, vem av de här båda som skulle vara bäst lämpad att leda Danmark efter nästa val, vinner Frederiksen över Løkke med 40-26.

Även om man antar att en stor del av uppbackningen av Frederiksen kommer från den övriga icke-socialdemokratiska vänstern, måste man ju då konstatera, att Løkke inte alls har samma breda uppbackning från borgerliga väljare, som själva inte röstade på Venstre.

Bilden av Frederiksen har möjligen inte hunnit sätta sig, men hon har inte frestats bli överbudspolitiker i alla fall – hon tänker inte locka väljare med orealistiska löften.

En del vänsterväljare har förmodligen blivit besvikna på henne också på grund av en annan fråga, invandrings- och flyktingpolitiken, där hon har lagt sig på en linje som ligger ganska nära Løkke Rasmussens.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^