Agent X9 nummer 10 2015: Fortsättningen på Velvet, Rip Kirby i Söderhavet, Modesty Blaise på Madagaskar och Agent Corrigan

4 oktober 2015 12:31 | Serier | Kommentering avstängd

Jag fortsätter att läsa Agent X9, främst för att få läsa fortsättningen på den nya serien ”Velvet” med manus av Ed Brubaker och bild av Steve Epting. Den känns fortfarande intressant, kanske främst på grund av Eptings suggestiva och verklighetstrogna bilder. Ett problem är att den här serveras i fortsättningsavsnitt, vilket gör att det blir ännu svårare att hitta den ganska krokigt utlagda spårtråden.

Och för att fortsätta på agenttråden: Det aktuella numret, nummer 10 2015, innehåller också ett avsnitt av ”Agent Corrigan”. Det här publicerade avsnittet, ”Den nervöse rånaren”, är dock ingen agenthistoria utan en klassisk deckarberättelse, ursprungligen publicerad 1973 och signerad Archie Goodwin (manus) och Al Williamson (bild). Historien, alltså om ett rån, är hyggligt berättad, teckningarna bättre i fråga om action och miljö än i fråga om de agerande personerna.

Den här amerikanska serien, skapad under namnet ”Secret Agent X-9” redan 1934 av Dashiell Hammet, deckarförfattare i den hårdkokta genren, och tecknaren Alex Raymond, och har sedan haft flera olika skapare – Alex Raymond, Leslie Charteris med flera – och också haft olika namn, här i Sverige bland annat ”Agent X9” och ”Kelly vid FBI”.

Alex Raymond skapade också serien ”Rip Kirby”, som vi mest känner till med John Prentice som upphovsman. Prentice är också den som har skapat det avsnitt, ”Uppdrag i Söderhavet” från 1958, som publiceras i det aktuella numret av Agent X9. Bortsett från den exotiska miljön, en söderhavsö, är det här en klassisk deckarhistoria fast med en märklig läkesvamp som byte.

Som så ofta i den klassiska serievärlden ser ”infödingarna” på den påhittade söderhavsön Tanga ut som riktiga ”infödingar” på den tiden – bortsett då från hövdingens vackra dotter Tanga.

Också i ”Drottningens pant”, ett avsnitt av ”Modesty Blaise” från 1993 (manus Peter O’Donnell, bild Enric Badia Romeo, 1993), finns ursprungsbefolkning, i det här fallet från Madagaskar, bland dem en vacker ung kvinna, Andri. Och så finns där ett skurkgäng på jakt efter en gömd skatt och Modesty Blaise på jakt efter ett bevarat exemplar av en utdöd förhistorisk fågel. De här korsande intressena visar sig leda till något för båda gemensamt. Och som vanligt dyker Willie Garvin upp och bidrar till upplösningen av dramat.

Fast till den senare bidrar i hög grad också Modesty Blaise genom att framträda som helnaket spöke.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^