Nya danska (S)-ledaren Mette Frederiksen definierar Socialdemokratiet som ett parti till vänster om mitten

24 augusti 2015 11:47 | Politik | 4 kommentarer

I sin första större intervju för dansk press säger den nya ledaren för danska Socialdemokratiet Mette Frederiksen om sitt parti: ”Vi ligger till vänster om mitten, det har vi i mina ögon alltid gjort.” I detta får hon stöd bland annat av partiets socialordfører, bundsförvanten Pernille Rosenkrantz-Theil. Och Herlevs borgmästare Thomas Gyldal Petersen tillägger för Politiken, att det här är en helt nödvändig signal och att ”de seneste års diskussion om Socialdemokratiet som ‘centrum-centrum’ har skadet partiet”.

Fast alla deras framstående partivänner skulle kanske inte ha uttryckt sig på det sättet. Företrädaren som partiordförande, Helle Thorning-Schmidt, framhöll så sent som i valkampanjen nyligen, att partiet är ett mittenparti, och förre finansministern Bjarne Corydon hör också avgjort till mittenlägret. Förre justitieministern Morten Bødskov, som hör hemma i partiets högerflygel, rättar in sig i ledet: ”Socialdemokratiets formand lægger partiets linje, och den er jeg enig i.”

Mette Frederiksens nära allierade Pernille Rosenkrantz-Thiel citerar förre partiledaren Svend Auken, ”at på midten findes det kun døde fluer och hvide striber”.

Det här betyder dock inte att Socialdemokratiet plötsligt har blivit vänstersekteristiskt. Mette Frederiksen har gjort klart, att hon är beredd att förhandla med den borgerliga Venstre-regeringen för att få fram förnuftiga kompromisslösningar.

I en undersökning gjord av GallupForum för Berlingske anser 37 procent av de tillfrågade, att Mette Frederiksen är bäst ägnad att leda landet, medan 28 procent anser samma sak om Venstre-ledaren och statsministern Lars Løkke Rasmussen.

På frågan hur den nya regeringen hittills har klarat sina uppgifter är svaren de förväntade: Högerväljarna tycker att det har gått hyggligt, vänsterväljarna tvärt om. Betyget är högst bland Venstres väljare, 8,0, medan de socialdemokratiska väljarnas betyg blir 2,5.

De tillfrågade har också fått betygsätta de enskilda ministrarna i regeringen, och här vinner justitieministern, medan kultur- och kyrkoministern, utrikesministern och statsministern hamnar på delad andra plats.

På frågan vilka ministrar som har varit mest synliga svarar 71 procent integrationsminister Inger Støjberg, 45 procent justitieminister Søren Pind, 35 procent försvarsminister Carl Holst och 34 procent statsminister Lars Løkke Rasmussen. Ett stort antal av ministrarna kommer inte ens upp i 10 procent.

4 kommentarer

 1. Så Dansk Folkeparti har lyckats med att slänga ut (s) från mitten. Trångt i mitten! DF har ju haft stor framgång med att skapa imagen av att vara småfolkets parti i större utsträckning än (s). (s) har dessutom målats in i kategorin ”de snakkende klasser” med dålig kontakt med verkligheten.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 08 24 15:30 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Låt dig nu inte förledas av Dansk Folkepartis retorik. Det är heller inte DF som har slängt ut (S) från mitten – partiet har självt valt en ny ledare, som mer markerar dess klassiska position. Men som jag redan har skrivit: Det här innebär ingalunda att man överger sin klassiska samarbetshållning. Också den innebär ju att man erbjuder Venstre ett alternativ till DF.

  Comment by Enn Kokk — 2015 08 24 16:03 #

 3. Tja, man vill två saker på samma gång:-)Kan vara en risk att man hamnar i spagat då!
  ”Det er jo ikke ligefrem nogen tillokkende tanke, at de skal styre landet sammen med det vingeskudte Radikale Venstre, det kraftesløse SF, det rabiate Enhedslisten og det gøglende Alternativet.

  Mette Frederiksen har erkendt, at hun ikke kan leve af at gå rundt og juble over, at Socialdemokraterne igen er landets største parti. Kendsgerningen er, at partiet kun er en skygge af, hvad det var engang.
  Nu vil hun forsøge at genskabe et bredere fundament for partiet. Det er en kompliceret opgave, især fordi Dansk Folkeparti står så stærkt.
  Men det ser ud til, at hun og folkene omkring hende ser et samarbejde omkring midten med Venstre som et vigtigt led i at styrke Socialdemokraternes troværdighed i de private virksomheder.”
  http://denkorteavis.dk/2015/frederiksen-siger-meget-lidt-om-sine-politiske-krav-men-bag-tavsheden-skimter-man-en-opsigtsvaekkende-strategisk-plan/?utm_medium=newsletter_ubivox&utm_source=20150824_Claus%20Hjort%20angriber%20de%20r%C3%B8de%20-%20men%20Mette%20Frederiksen%20f%C3%B8lger%20sin%20egen%20skjulte%20plan.%2024.august%202015&utm_campaign=Claus%20Hjort%20angriber%20de%20r%C3%B8de%20-%20men%20Mette%20Frederiksen%20f%C3%B8lger%20sin%20egen%20skjulte%20plan.%2024.august%202015

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 08 24 18:20 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Själv lärde jag känna paret bakom Den korte avis, Ralf Pittelkow och Karen Jespersen, på den tiden då de båda befann sig i centrum av Socialdemokratiet. Dock vet jag att de startade i den yttersta vänstern och sen, så småningom, hamnade höger om Socialdemokratiet. Man kan aldrig bortse från att de också numera styrs av ett slags hatkärlek till det parti där de gjorde politisk karriär.

  Det kan vara roande att läsa dem, men jag skulle aldrig vara beredd att utgå från att de är några sanningsvittnen.

  Comment by Enn Kokk — 2015 08 24 18:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^