Sommar i P1 med Fredrik Reinfeldt

13 augusti 2015 17:56 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 20 kommentarer

Dagens Sommar, gjort live i studio, förtjänar på det hela taget beröm. Den jag därmed ger godkänt är Sveriges förre statsminister, också förre ledaren för Moderata Samlingspartiet Fredrik Reinfeldt.

Eftersom jag känner politikens villkor från ett helt liv i den, förstår jag själv att den förre moderatledaren knappast kan gå till anfall mot sin efterträdare eller ge sig in i dagspolitikens stridsfrågor. Det lilla han sa om politik, till exempel om den materiella utvecklingen också i fattigare delar av världen, var det slags allmängods man väntar sig från en person med Reinfeldts bakgrund, men åtminstone i fråga om flyktingpolitiken och antirasismen höll han fast vid den rakryggade hållning han hade redan som regeringschef. Sverigedemokrater som hör det här programmet kommer inte att jubla.

Om Reinfeldts Sommar alltså inte var ett forum för stora politiska avslöjanden, funkade det däremot utmärkt väl i mänskliga detaljer som hur uttåget ur politiken också medförde intåget av nya kläder i hans garderob.

Fast det allra mest intressanta i hans sommarprogram var enligt min mening den ganska långa utläggningen om det han för egen del har använt sin nya fria tid till, att skriva memoarer. Reinfeldt är ett hett byte också för Bonniers, som ska ge ut dem, men det han berättade om sina inledande kontakter med förlaget och om förlagets reaktion styrker mig i uppfattningen, att de stora förlagen, alltså inte bara Bonniers, är fabriker för böcker som främst ska sälja i mycket stora upplagor, vilket man kan uppnå med hjälp av slipade spökskrivare och/eller stark redigering åtminstone av betydande delar av manus. Själv skulle jag inte acceptera ens ansatser åt det här hållet – hellre inga memoarer.

Jag vet inte, kanske kommer Reinfeldts memoarer också att innehålla något om den nya kärleken i hans liv, enligt tidigare uppgifter i media Roberta Ahlenius. I sitt sommarprogram spelade han hur som helst Cajsa Stina Åkerströms och Åsa JindersAv längtan till dig”.

I övrigt fick vi höra bland andra The Rolling Stones, Elton John, Meat Loaf, Michael Jackson, Beyoncé och Kent. Och så en låt som kanske väckte förvåning bland en del av lyssnarna, ”Staten och kapitalet” med Ebba Grön.

Dock inte hos mig – jag vet att många ungmoderater på sin tid hade ”Staten och kapitalet” (som sitter i samma båt) som något av en kultlåt.

20 kommentarer

  1. Bästa sommar so far.
    Bra röst och ledigt sätt.
    Han skulle passa i radions P1 nånstans.
    Bra musikval.

    Comment by Fredrik Sjölin — 2015 08 13 18:54 #

  2. Vad tur att det kom en sommarpratare som också du gillar, Fredrik. Ni kanske delar något annat än bara förnamn, politiska åsikter till exempel?

    Comment by Jan — 2015 08 13 23:02 #

  3. FRs nya kärlek heter väl Roberta i förnamn. Det är den förra som heter Filippa, såvitt jag minns.

    Comment by Göran baecklund — 2015 08 13 23:52 #

  4. Lätt att blanda ihop. Båda var hans sekreterare. Han bytte ut den ena mot den andra, så att säga. Det hade varit en skandal i Förenta staterna, men knappast här. Vår talman, Urban Ahlin, blev också kär i sin sekreterare men fick korgen. En affär som tystades ner av Socialdemokraterna. Emellertid blev Urban blåst på utrikesministerposten som annars var ämnad för honom.

    Comment by Jan — 2015 08 14 0:12 #

  5. Till Göran Baecklund: Tack för påpekandet – mitt ibland egensinniga minne blandade ihop damernas förnamn. Men jag har rättat nu.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 14 11:44 #

  6. Det är verkligen inte rakryggat att föra en så destruktiv migrationspolitik som under FR tid som statsminister. Tänker på alla svenskar som blivit mördade, våldtagna, misshandlade, personrånade, trakasserade, bilbränder, skolbränder, stenkastning, handgranatsexplosioner och skottlossning, mm, bara för att näringslivet skall tjäna mera pengar och politikerna beundra sin egen godhet på skattebetalarnas bekostnad. De som röstar på DÖ-partierna är därmed massinvandring och mångkultur är ansvariga för alla dess konsekvenser, senast morden på IKEA.

    Om vi vill hjälpa på riktigt så är det resurser till närområdet som gäller och då skulle vi kunna hjälpa 100 gånger fler människor att överleva och samtidigt slippa alla kostnader och problem med integrationen i Sverige.

    En fullständigt oansvarig politik som har skapat gigantiska problem och kostnader och som fortsätter att eskalera utan att någon stoppar vansinnet.

    Comment by Johnny — 2015 08 14 12:51 #

  7. Till Johnny: Uppkräkningar av det här slaget drabbar främst alla oförvitliga flyktingar från olika delar av världen. Och om du själv flydde från död och kaos i till exempel Syrien, skulle du då själv inte försöka komma till exempel till vårt land i stället för att stanna i något redan flyktingmyllrande grannland?

    Därmed inte sagt att Sverige kan ta emot alla världens flyktingar. Men en smula eftertanke och mänsklig förståelse skadar inte.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 14 13:05 #

  8. Det stora avslöjandet står Bo Lundgren för:
    att FR:s migrationspolitik förestavats av
    idén att massinvandring kan användas för att
    knäcka den socialdemokratiska välfärdsstaten.
    ”Hemskt att säga” enligt Lundgren. Konstigt att
    (s) inte förstår konsekvenserna av att 700 000
    fått PUT under alliansens tid. Även dessa är
    ju arbetskraft, med låg utbildning eller utbildning som saknar efterfrågan på svensk a-marknad. Alltså ett bidragsproletariat.

    Comment by Anders Nilsson — 2015 08 14 17:20 #

  9. Men för den skull inte nödvändigtvis obildbara eller oomskolningsbara.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 14 18:06 #

  10. Sin nya fria tid som betalas av de svenska skattebetalarna. Osmakligt med alla dessa f.d. politiker som låter sig försörjas av allmänna skattemedel pga av otidsenliga privilegier.

    Comment by Leif — 2015 08 14 20:18 #

  11. Precis så har jag uppfattat Fredrik Reinfeldt också. Som en befälhavare som styr skeppet in mot farliga vatten och lämnar, obemärkt, när skutan är på väg att gå på grund. Ett slags kapten ynkrygg.
    Det förvånar mig också vilka hätska ordalag som används om honom i fulmedierna på nätet. Förvånande eftersom moderater annars brukar ha frisedel i dessa kretsar. Inslaget där Bo Lundgren och Ulf Adelsson uttalar sig om Reinfeldt och hans politik är rent häpnadsväckande. Så också Göran Persson öknamn, ”Tvålen”, om Reinfeldt.
    Den kommande boken från Reinfeldt blir intressant att ta del av. Man kan höra redan nu hur knivarna slipas i den vänsterliberala kultursektorn….

    Comment by Jan — 2015 08 14 23:28 #

  12. Till Leif: De gamla, mycket generösa politikerpensionerna håller på att ersättas av ett nytt övergångsstöd om ett par-tre års omställningsperiod.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 15 7:46 #

  13. Till Enn: Visst men S och M gjorde upp om att de riksdagsledamöter som var invalda innan valet 2014 får ersättning enligt de gamla reglerna till en prognosticerad kostnad för skattebetalarna på 500 miljoner.

    Enligt vad jag förstått kan ingen sparkas från sitt vanliga arbete för att vederbörande blir riksdagsledamot utan kan med laglig rätt vara tjänstledig under denna tid. Varför dessa individer då inte kan lyda under samma regler som vanliga arbetstagare när dessa inte längre får folkets förtroende (vilket i princip är den aktuella partiledningens förtroende) är inget annat än ett hån mot den arbetande befolkningen.

    Comment by Leif — 2015 08 15 20:52 #

  14. Till Leif A: Vilket väl, antar jag, har bakgrunden i rättsuppfattningen, att man inte ska införa retroaktiva regler. Men framtidens folkvalda lever med de nya och strängare reglerna.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 15 21:10 #

  15. Till Enn: Fakta är att vissa partier ville att de nya reglerna även skulle gälla även de riksdagsledamöter som valts in innan valet 2014. S hade valet i sin hand att istället stödja detta förslag men gjorde istället upp med M.

    Även de nya reglerna är alltför förmånliga. Folkvalda politiker ska ha samma regler som vanliga löntagare dvs bibehållen lön under en ”uppsägningstid” reglerad av vanliga kollektivavtalsregler baserade på ålder och tid som riksdagsman och därefter a-kassa med månatlig redovisningsplikt över sökta arbeten. Detta såvida vederbörande inte har ett arbete som man tagit tjänstledigt ifrån. Då ska man återgå till denna tjänst och vägrar man så förlorar man sin ersättning precis som vanliga löntagare.

    Comment by Leif — 2015 08 16 11:06 #

  16. Till Leif A: Man ska inte glömma bort att politiska uppdrag är i tid alltid mer eller mindre begränsade uppdrag. Det här uppdraget innebär också att de kunskaper, kontakter med mera man har haft i sitt tidigare jobb ganska snart blir irrelevanta.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 16 16:01 #

  17. Till Enn: Det du nämner är knappast legitima skäl för arbetsgivaren att säga upp vederbörande. Sen nämnde jag att det ska finnas en period motsvarande uppsägningstid enligt kollektivavtal efter riksdagsuppdraget precis som för vanliga löntagare.

    Apropå irrelevanta kunskaper etc. gäller det även de som varit arbetslösa en längre tid men dessa personer får inga fallskärmar.

    Comment by Leif — 2015 08 16 21:27 #

  18. Till Leif A: Jag har för länge sen begripit vad du säger, men jag är i vissa stycken av en annan mening. Ha nu vett att sätta punkt här.

    Comment by Enn Kokk — 2015 08 16 21:56 #

  19. Hej Enn! Jag tänkte läsa Fredrik Reinfeldt nya bok. Mats Knutson på tv-rapport tycker att Reinfeldt inte är speciellt privat.

    Comment by Rustan Rydman — 2015 09 02 21:00 #

  20. Men den käre Fredrik verkar ju komma från en annan planet enligt den gamle (M)försvarsministern…..

    Comment by Urban Sjölander — 2015 09 03 8:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^