Danmark: Socialdemokratiet nästan uppe i sitt valresultat 2011. Men nu plockar Dansk Folkeparti sympatisörer från borgerliga Venstre
12 april 2015 15:54 | Politik | Kommentering avstängdHelle Thorning-Schmidt firar tioårsjubileum som ordförande för danska Socialdemokratiet, och de danska tidningarna har stora artiklar, ofta med intervjuinslag, om detta. Ett genomgående tema för de här artiklarna är att ingen dansk statsminister har tagit så mycket stryk under sin ämbetsperiod som Helle Thorning-Schmidt. Hon får förstås frågor också om den senaste tidens skärpning av regeringens asylpolitik och svarar då att den länge har varit oförändrad och att det behövdes nu. På en fråga om likheten mellan den politik hon företräder och Dansk Folkepartis restriktiva invandringspolitik svarar hon, att hon inte har någon beröringsskräck.
Man ska hålla i minnet, att dansk socialdemokrati under mycket lång tid regelmässigt vad gäller väljarstöd har legat på en lägre nivå än svensk och norsk socialdemokrati, och för inte våldsamt länge sedan var partiet nere på 15-procentsnivån. Därifrån har partiet sedan steg för steg arbetat sig tillbaka i riktning mot sitt resultat i 2011 års folketingsval, 24,8 procent, men har inte lyckats ta sig ända fram. Men uppenbart har partiets skärpta hållning i invandringsfrågorna nu haft önskad effekt: I senaste Gallup (9 april) stöds partiet av 24,2 procent, och i snittet av de senaste mätningarna från olika institut, Berlingske Barometer, får partiet 23,6 procent.
För att det här inte ska missförstås av läsarna: Jag är personligen inte någon vän av den här skärpningen av dansk invandringspolitik. Och jag vill påminna om att de norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, har gjort ett opinionslyft på cirka tio procent – de är nu uppe på en klassisk nivå, över 40 procent – utan att bli mer främlingsfientliga. Men låt oss återvända till de danska partisympatierna:
Hur går det alltså för de övriga vänsterpartierna, samtliga mer öppna för invandrare?
Socialliberala Radikale Venstre, som är i regeringskoalition med Socialdemokratiet, stöds hos Gallup av 7,6 procent, i Berlingske Barometer av 7,1 procent. Partiet ligger fortfarande märkbart under sitt valresultat 2011, 9,5 procent.
Deras forna regeringskollega Socialistisk Folkeparti visar, med 5,5 procent hos Gallup, 6,5 procent i Barometern, inget riktigt lyft. SF stöddes 2011 av 9,3 procent.
Det friåkande vänsteralternativet, feministiska och rödgröna Enhedslisten, ligger i alla mätningar över sitt valresultat 2011, 6,7 procent. Partiet får i Gallup 9,3 procent, i Barometern 8,7 procent.
Det stora lyftet jämfört med sitt valresultat 2011, 12,3 procent, har det högerpopulistiska och invandrarkritiska Dansk Folkeparti gjort. Så vilken effekt har Socialdemokratiets hårdare hållning haft på DFs väljarstöd? Till synes inte så stor: DF får hos Gallup 20,2 procent och i Berlingske Barometer 18,8 procent. Men då måste man komma i håg att bakom ett partis siffra i en opinionsmätning kan ligga en kombination av att man har tappat till ett parti (i det aktuella fallet Socialdemokratiet) och samtidigt vunnit sympatisörer från ett annat (i det aktuella fallet borgerliga Venstre).
Venstre blev, med 26,7 procent, i 2011 års val Danmarks största parti. Det sammanvägda resultatet i Berlingske Barometer för Venstre är nu 22,7 procent och hos Gallup bara 20,7 procent.
Till de borgerliga småpartierna verkar Venstre-väljarna i varje fall inte ha gått.
Konservative Folkeparti, som i valet 2011 stöddes av 4,9 procent, får detsamma hos Gallup och 4,6 procent i Barometern.
Och Liberal Alliance, som 2011 fick 5,0 procent, får 5,6 procent i Barometern och 5,0 procent hos Gallup.
Melodikrysset nummer 15 2015
12 april 2015 0:01 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 3 kommentarerHustrun och jag var i egenskap av partiveteraner inbjudna till det socialdemokratiska partidistriktets kongress i dag. Vi fick skjuts av en partivän härifrån Öregrund, och eftersom distriktskongressen hölls i Heby i en annan del av länet, måste vi starta tidigt. Jag steg upp halv sex, och vi hämtades vid grinden klockan sju.
Det gjorde att jag inte kunde höra Melodikrysset i direktsändning i dag och inte heller lösa det, förrän jag var tillbaka i Öregrund. Nå, vi åt middag och såg sen en stund på TV också.
Men nu har jag lyssnat på Melodikrysset på webben och också löst det.
Jag tyckte att det musikaliskt var ett trevligt kryss i dag, och jag hade lite problem bara med den andra frågan, där frågan löd i vilken stad vi hamnade genom den spelade musiken. Så småningom ledde ledbokstäverna mig till att det måste röra sig om Hollywood. Och lite nätforskning fick mig så småningom att gissa, att den var hämtad ur filmen ”Hooray For Hollywood” från 1937. Där spelas den av Benny Goodman, men jag skulle kunna tänka mig att vi fick höra den med något annat band. Någon som vet säkert?
Också dagens avslutande skiva, en talskiva, hade viss anknytning till filmvärlden. Inte så att den dialog som spelades var hämtad ur någon film – det här var en talskiva med lite inslag av musik. Ett par filmfavoriter från förr hördes i ett samtal där Örebro blev Stockholm, och det var ganska lätt att känna igen Fridolf Rhudin på hans värmländska idiom. Den andre, enligt uppgift både regissör och skådespelare, måste ha varit Weyler Hildebrand, eftersom han sas ha regisserat ”Pensionat Paradiset”.
Ytterligare filmfigurer, fast ur barnfilmer, inledde dagens kryss: Lill Lindfors sjöng ”Idas sommarvisa”, som vi förknippar med Emil i Lönneberga.
Lätt var det också att känna igen en av de bättre bidragen i årets Melodifestival, ”Jag är fri” (även kallad ”Manne leam frijje”) med den colombianske samen Jon Henrik Fjällgren.
Lätt var det likaledes att känna igen kära gamla ”Ack Värmeland du sköna”, i dag i en tysk version. Men det var inte det frågan gällde, utan vad den hette i den mer jazziga version Stan Getz gjorde. Jo, ”Dear Old Stockholm”.
Vi kan fortsätta på spåret andra versioner.
Vi fick höra en dansk version av en låt som har spelats in av många svenska dansband, ”Aj, aj, aj, det bultar och det bankar”: ”Jeg vil gi’ en tie for dine” heter den, när den framförs av Keld Heick & co.
Ett mycket lyckat svenskt lån är Alf Robertsons ”Hundar och ungar och hembryggt äppelvin”. I Tom T Halls amerikanska original heter den ”Old Dogs, Children and Watermelon Wine”. Fast i dag hörde vi den instrumentalt med Roland Cedermark på dragspel.
Cedermark förekom för övrigt ytterligare en gång. Han spelade också Åke Söderbloms och Jules Sylvains ”Två små fåglar på en gren”.
Instrumentala versioner var över huvud taget något av dagens melodi.
Men inte var det något svårt att känna igen Beatles’ ”Let It Be” bara för att vi hörde en orkesterversion med den jamaicanske pianisten Monty Alexander. Han och orkestern spelade den för övrigt i ett intressant och ovanligt tempo.
Likaså fick vi höra Queen’s ”We Will Rock You” med The Gary Tesca Orchestra.
Sist tar vi två svenska godbitar.
Laleh har jag redan tidigare ett gott öra till, och hennes ”Boom” ändrar inte min positiva uppfattning.
Och i dag överraskade Anders Eldeman mig genom att spela en låt med Jesper Odelberg, som jag annars bara känner till som ståuppkomiker: Hans ”All din kärlek” var inte alls dum. Så jag kanske skaffar hans CD ”Flaskpost”.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^