Danskarna föredrar Helle Thorning-Schmidt (s) som statsminister

24 april 2015 17:49 | Politik | 3 kommentarer

Enligt en mätning, gjord av Norstat för Altinget, är den sittande statsministern, Helle Thorning-Schmidt (s), klar favorit till posten som statsminister efter det val till Folketinget som snart måste utlysas. 34 procent av de tillfrågade vill ha henne kvar på statsministerposten.

Oppositionsledaren, borgerliga Venstres ordförande Lars Løkke Rasmussen, föredras av 26 procent. Min egen gissning är att hans kostymaffärer och andra tillkortakommanden har sänkt hans aktier även bland borgerliga väljare.

21 procent säger att de vill ha en tredje kandidat, och 18 procent svarar ”vet ej”.

Man kan även notera att båda huvudkandidaterna ligger lika till (31 procent var) bland männen. Men av kvinnorna föredrar 37 procent Thorning och bara 22 procent Løkke.

Det här stämmer också överens med den aktuella trenden i opinionsmätningarna.

I Voxmeters senaste mätning för TV2 har Socialdemokratiet, med 25,5 procent, nu en uppslutning som överstiger valresultatet 2011 med 0,7 procentenheter.

Partiets problem inför det kommande valet är att dess regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, i samma mätning stöds av bara 6,4 procent, vilket gör partiet till det röda blockets minsta, mindre än både Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

Men också ett av partierna på den motsatta kanten har stora problem. Konservative Folkeparti är nere på 2,9 procent.

Sammantaget leder ändå det blå blocket, omräknat till mandatutfall, med 91-84.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^