Danmark: Socialdemokratiet nästan uppe i sitt valresultat 2011. Men nu plockar Dansk Folkeparti sympatisörer från borgerliga Venstre

12 april 2015 15:54 | Politik | Kommentering avstängd

Helle Thorning-Schmidt firar tioårsjubileum som ordförande för danska Socialdemokratiet, och de danska tidningarna har stora artiklar, ofta med intervjuinslag, om detta. Ett genomgående tema för de här artiklarna är att ingen dansk statsminister har tagit så mycket stryk under sin ämbetsperiod som Helle Thorning-Schmidt. Hon får förstås frågor också om den senaste tidens skärpning av regeringens asylpolitik och svarar då att den länge har varit oförändrad och att det behövdes nu. På en fråga om likheten mellan den politik hon företräder och Dansk Folkepartis restriktiva invandringspolitik svarar hon, att hon inte har någon beröringsskräck.

Man ska hålla i minnet, att dansk socialdemokrati under mycket lång tid regelmässigt vad gäller väljarstöd har legat på en lägre nivå än svensk och norsk socialdemokrati, och för inte våldsamt länge sedan var partiet nere på 15-procentsnivån. Därifrån har partiet sedan steg för steg arbetat sig tillbaka i riktning mot sitt resultat i 2011 års folketingsval, 24,8 procent, men har inte lyckats ta sig ända fram. Men uppenbart har partiets skärpta hållning i invandringsfrågorna nu haft önskad effekt: I senaste Gallup (9 april) stöds partiet av 24,2 procent, och i snittet av de senaste mätningarna från olika institut, Berlingske Barometer, får partiet 23,6 procent.

För att det här inte ska missförstås av läsarna: Jag är personligen inte någon vän av den här skärpningen av dansk invandringspolitik. Och jag vill påminna om att de norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, har gjort ett opinionslyft på cirka tio procent – de är nu uppe på en klassisk nivå, över 40 procent – utan att bli mer främlingsfientliga. Men låt oss återvända till de danska partisympatierna:

Hur går det alltså för de övriga vänsterpartierna, samtliga mer öppna för invandrare?

Socialliberala Radikale Venstre, som är i regeringskoalition med Socialdemokratiet, stöds hos Gallup av 7,6 procent, i Berlingske Barometer av 7,1 procent. Partiet ligger fortfarande märkbart under sitt valresultat 2011, 9,5 procent.

Deras forna regeringskollega Socialistisk Folkeparti visar, med 5,5 procent hos Gallup, 6,5 procent i Barometern, inget riktigt lyft. SF stöddes 2011 av 9,3 procent.

Det friåkande vänsteralternativet, feministiska och rödgröna Enhedslisten, ligger i alla mätningar över sitt valresultat 2011, 6,7 procent. Partiet får i Gallup 9,3 procent, i Barometern 8,7 procent.

Det stora lyftet jämfört med sitt valresultat 2011, 12,3 procent, har det högerpopulistiska och invandrarkritiska Dansk Folkeparti gjort. Så vilken effekt har Socialdemokratiets hårdare hållning haft på DFs väljarstöd? Till synes inte så stor: DF får hos Gallup 20,2 procent och i Berlingske Barometer 18,8 procent. Men då måste man komma i håg att bakom ett partis siffra i en opinionsmätning kan ligga en kombination av att man har tappat till ett parti (i det aktuella fallet Socialdemokratiet) och samtidigt vunnit sympatisörer från ett annat (i det aktuella fallet borgerliga Venstre).

Venstre blev, med 26,7 procent, i 2011 års val Danmarks största parti. Det sammanvägda resultatet i Berlingske Barometer för Venstre är nu 22,7 procent och hos Gallup bara 20,7 procent.

Till de borgerliga småpartierna verkar Venstre-väljarna i varje fall inte ha gått.

Konservative Folkeparti, som i valet 2011 stöddes av 4,9 procent, får detsamma hos Gallup och 4,6 procent i Barometern.

Och Liberal Alliance, som 2011 fick 5,0 procent, får 5,6 procent i Barometern och 5,0 procent hos Gallup.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^