Estlands nya regering klar. Nya (s)-ministrar

8 april 2015 16:34 | Politik | 4 kommentarer

De tre partier som ingår i Estlands nya koalitionsregering har nu utsett ministrar att inneha de poster som har tilldelats respektive parti i koalitionsöverenskommelsen.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) har valt ut följande personer:

Sven Mikser, som är partiordförande, behåller sin post som försvarsminister.
Urve Palo, som var närings- och kommunikationsminister i den förra regeringen, blir som tidigare närings- och kommunikationsminister.
Rannar Vassiljev blir hälso- och arbetsmarknadsminister. Vassiljev, född 1981, kommer från den näst östligaste delen av norra Estland, Ida-Virumaa, och har ryskt efternamn och estniskt förnamn.
Indrek Saar, född 1973 och med teaterbakgrund, blir kulturminister. Han har fram till nu varit partisekreterare i Socialdemokratiska partiet och valdes nyligen till gruppledare i den socialdemokratiska gruppen i Riksdagen, Riigikogu.

Till vice ordförande i socialdemokratiska riksdagsgruppen valdes här om dagen Helmen Kütt, socialförsäkringsminister i den förra regeringen.
Utbildnings- och forskningsministern i den förra regeringen, Jevgeni Ossinovski, avsade sig själv fortsatt kandidatur till en ministerpost, möjligen för att den kommande regeringen skulle komma att rymma också det mest estnationalistiska partiet, IRL. Socialdemokraterna har uppenbart försökt kompensera hans utträde ur regeringen med att utse en ny minister från nordöstra Estland och med ryskklingande efternamn.
Ur regeringskretsen försvinner också två partiveteraner, dels förre jordbruks- och landsbygdsministern Ivari Padar, dels förre justitieministern Andres Anvelt.

Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) har också fått fyra poster i den tillträdande regeringen:

Urmas Reinsalu, ordförande i IRL, blir ny justitieminister.
Sven Sester blir ny finansminister.
Marko Pomerants blir ny miljöminister.
Margus Tsahkna blir ny socialförsäkringsminister.

Reformierakond (Reformpartiet) får i kraft av sin storlek sju poster:

Taavi Rõivas, ordförande i Reformpartiet och förutvarande statsminister, blir åter statsminister.
Hanno Pevkur sitter kvar på posten som inrikesminister.
Keit Pentus Rosimannus sitter kvar på posten som utrikesminister.
Kristen Michall tar över posten som närings- och kommunikationsminister.
Urmas Kruuse blir jordbuks- och landsbygdsminister.
Jürgen Ligi blir utbildnings- och forskningsminister.
Anto Aasa får en helt nykonstruerad ministerpost, som ansvarig för statsmakt/statskontroll. (Vad det här mer konkret innebär vet jag inte.)

Något mycket anmärkningsvärt med den nya estniska regeringen är att den består av 13 män och bara två kvinnor, reformpartisten Keit Pentus Rosimannus och socialdemokraten Urve Palo.

* * *

Andres Anvelt, som just har lämnat en post i regeringen, blir ny ordförande för den socialdemokratiska riksdagsgruppen.
Förutvarande ministern Helmen Kütt har redan tidigare utsetts till ny vice ordförande.
Vice ordförande blir också Kalvi Kõva, född 1974. Han är invald i Riigikogu (Riksdagen) för Saaremaa. Kõva tycks också ha utsetts till ny partisekreterare (i stället för Indrek Saar, som efter ett kort uppehåll på posten som gruppordförande blev ny kulturminister).

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^