Carlsberg på väg att köpa ytterligare sju bryggerier i Kina

4 december 2013 16:19 | Mat & dryck | Kommentering avstängd

Danska Carlsberg, här i Sverige ägare till bland annat Pripps och Falcon, är en mycket större bryggerikoncern än vad de flesta svenskar har klart för sig, i själva verket ett av de stora i världen med verksamhet långt utanför hemmamarknaderna Norden och Baltikum.

Carlsberg äger och deläger till exempel en hel rad bryggerier i Kina. Koncernen äger redan nu bland annat 29,7 procent i Chongqing-bryggerierna, nio bryggerier och ett mälteri lokaliserade i de östliga tättbefolkade provinserna Anhui, Zheijang och Jangsui. Genom den här affären skulle Carlsberg kunna gå upp till en ägarandel om 60 procent och alltså bli majoritetsägare.

Carlsberg brukar också använda de bryggerier man förvärvar i olika delar av världen till att sälja Carlsberg-öl på respektive lokal marknad.

Två av fyra avhoppade centerpartister i det estniska parlamentet blir nu definitivt socialdemokrater

4 december 2013 12:08 | Politik | Kommentering avstängd

I samband med en inre schism för ett och ett halvt år sen i det estniska Centerpartiet, Keskerakond, lämnade fyra av partiets ledamöter i Riksdagen, Riigikogu, Centern och bildade en egen grupp, kallad Demokraadid, Demokraterna. Till en början verkade de inställda på att bilda ett eget, nytt parti.

Så småningom inledde de i Riigikogu ett allt mer omfattande samarbete med Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, och den här gruppen anslöt sig också – dock fortfarande som en i princip fristående grupp – till den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Nu har två de här fyra centeravhopparna tagit steget fullt ut och anslutit sig till Socialdemokraterna. Formella partibyten är inte tillåtna i det estniska parlamentet – de kommer fortfarande att räknas till gruppen övriga – men man kan ju ana att de i nästa riksdagsval kommer att kandidera och propagera för Socialdemokraterna.

Rainer Vakra verkar definitivt ha fortsatta politiska ambitioner, nu som socialdemokrat. I kommunalvalet nu i höstas kandiderade han för Socialdemokraterna i tallinnförorten Nõmme, där han tidigare har haft en ledande position men då som centerpartist, och fick då 4.236 personröster.

Inara Luigas representerar ett område i östra Estland, söder om Pihkva-sjön, historiskt ett område för det finsk-ugriska folk som kallas setuer, och hon är ordförande i setuernas nationella organisation. Setuerna finns med dagens gränsdragning både i Estland och i Ryssland. Själv är Inara Luigas född i Novosibirsk men bor alltså numera i det estniska Setuland och har också under ett dussintal år varit fullmäktigeordförande i Mikitamägi.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^