Två av fyra avhoppade centerpartister i det estniska parlamentet blir nu definitivt socialdemokrater

4 december 2013 12:08 | Politik | Kommentering avstängd

I samband med en inre schism för ett och ett halvt år sen i det estniska Centerpartiet, Keskerakond, lämnade fyra av partiets ledamöter i Riksdagen, Riigikogu, Centern och bildade en egen grupp, kallad Demokraadid, Demokraterna. Till en början verkade de inställda på att bilda ett eget, nytt parti.

Så småningom inledde de i Riigikogu ett allt mer omfattande samarbete med Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, och den här gruppen anslöt sig också – dock fortfarande som en i princip fristående grupp – till den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Nu har två de här fyra centeravhopparna tagit steget fullt ut och anslutit sig till Socialdemokraterna. Formella partibyten är inte tillåtna i det estniska parlamentet – de kommer fortfarande att räknas till gruppen övriga – men man kan ju ana att de i nästa riksdagsval kommer att kandidera och propagera för Socialdemokraterna.

Rainer Vakra verkar definitivt ha fortsatta politiska ambitioner, nu som socialdemokrat. I kommunalvalet nu i höstas kandiderade han för Socialdemokraterna i tallinnförorten Nõmme, där han tidigare har haft en ledande position men då som centerpartist, och fick då 4.236 personröster.

Inara Luigas representerar ett område i östra Estland, söder om Pihkva-sjön, historiskt ett område för det finsk-ugriska folk som kallas setuer, och hon är ordförande i setuernas nationella organisation. Setuerna finns med dagens gränsdragning både i Estland och i Ryssland. Själv är Inara Luigas född i Novosibirsk men bor alltså numera i det estniska Setuland och har också under ett dussintal år varit fullmäktigeordförande i Mikitamägi.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^