Altia tar över Brøndums och Larsen

17 juni 2013 21:37 | Mat & dryck | 2 kommentarer

Finska statliga Altia har köpt det danska spritmärket Brøndums, som finns i en rad varianter. Eftersom Altia redan äger en rad svenska spritmärken – av dem går främst O P Andersson bra i Danmark – får nu Altia 23 procent av den danska akvavitmarknaden. Brøndums passar också bra i Altias spritportfölj, eftersom Altia med bland annat Koskenkorva, Skåne akvavit och de flesta andra kända svenska snapsarna samt lettiska Arsenitsch redan är mycket stort på den nordiska och baltiska spritmarknaden.

Skälet till att Brøndums var till salu är inte att det här ganska mångförgrenade spritmärket inte skulle hävda sig på marknaden. Nej, det är de danska konkurrensmyndigheterna som har krävt en avknoppning. Det företag som senast har ägt Brøndums är det ursprungligen norskägda Arcus, numera ägt av svenska Ratos. Och i Arcus-gruppen finns mera – alltför mycket, tycker konkurrensmyndigheterna – sprit, speciellt på den danska marknaden. Ratos/Arcus äger nämligen de olika varianterna av Aalborg och dessutom Gammel dansk, och dessutom säljer väl det här företaget också annat ur sitt sortiment på den danska marknaden, till exempel Løitens Linie Akvavit.

Samtidigt gör Altia ytterligare en storaffär. Företaget förvärvar Larsen cognac av Remy Cointreau. Larsen har alltså senast varit franskägt, men som namnet antyder, startades företaget en gång i världen av en norrman – märk här att en cognac för att få kallas cognac alltid måste vara producerad i ett speciellt distrikt i Frankrike. Larsen cognac är ett stort märke i Norden men säljs numera även i Asien.

Också köpet av Larsen är en del av en medveten strategi. Altia äger redan en rad cognacsmärken – svenska men fransktillverkade Grönstedts, norska men fransktillverkade Amundsen och så det franska cogncsmärket Renault. Altia blir faktiskt i och med det senaste köpet det sjätte största cognacshuset i världen.

2 kommentarer

  1. Har just fått min midsommarsprit med Posten, brukar som vanligt göra mina egna smaker av ren vodka men har som reserv alltid OP att tillgå. Mitt enklaste och godaste recept som blivit en HIT är skalet från EN ekologisk citron, se till att det vita innanför skalet INTE kommer med, endast det gula skalet. Skalet får ligga i spriten tills det har blivit en gul vätska . 1 liter brukar jag göra av enkelheten att 1 liters vodkaflaskor är den vanliga storleken på kontinenten. Men naturligtvis går det lika bra med 75:or. Inga fler tillsatser!! Snapsen smakas av till man har uppnått citrussmaken optimalt men ett dygn elle ett och ett halvt brukar räcka. Flaskan skall stå i rumstemperatur tills den är färdig men när den är färdig, in i frysen!!! Den skall vara kall som en isbjörnspitt som en känd dragspelshatare en gång yttrade. Är också svag för Åbroddens goda beska men den har inte tagit sig så bra i år, snön låg för länge över kryddlandet så den ser väldigt klen ut. Annars gör jag den som essens i en gammal honungsburk som har lite honung kvar i sig. Ner med färsk Åbroddsblad, fyll burken och häll spriten över tills den täcker bladen,. Låt stå i ett soligt fönster ett par dagar sedan tar man den rena spriten och smaksätter med essensen.
    Midsommarsprit låter som den tarvliga gammeldags spritorgien men så är inte fallet. Här uppe i Ångermanland har vi midsommar hos grannen med massor av olika maträtter som vi och vännerna lagar, lax från älven, kött från bonden, grönt från landet, fruns fantastiska inlagda sill som alla skall ha av, å min citrussnaps allt detta till vår gemensamma fest med vuxna och barn med lek och stoj. Regnar det är vi inomhus i jaktstugan som står på tomten där alla ryms. När vi lekt och ätit färdigt går man hem till sitt för sen middag i familjens sköte! I år har vi flera barnbarn med upp så det skall bli kul!! Och som nyhet till Enn med familj har vi i dagarna skrivit kontrakt på en ny lokal, Seminariegatan 26 i fastigheten Byggbite,n bredvid Qmed. I slutet av augusti öppnar vi igen med ett litet annat koncept än tidigare, Välkomna då!!

    Comment by Urban — 2013 06 18 10:19 #

  2. Till Urban Sjölander: Hoppas det går bra i nya området – antikvariats- och begagnatbesökare brukar ju ofta gå rundor, besöka flera likartade butiker. Men annars är ju det där ett område där det växer fram allt fler nya verksamheter.

    Och glad midsommar där uppe i Ångemanland!

    Comment by Enn Kokk — 2013 06 18 13:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^