En bukett till sommarlovets ära

13 juni 2013 17:14 | Barnkultur, Trädgård | 8 kommentarer

Under mina små- och folkskoleår hörde det till att ta med en bukett blommor på avslutningsdagen. Vi för det mesta fattiga ungar som gick i lilla Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun söder om Sundsvall kom inte till skolan med köpta blommor på avslutningsdagen. Nej, blommorna hade vi plockat själva, fast några hade väl fått hjälp av sina mammor.

Själv var jag nog en ovanlig pojke: plockade ganska ofta blommor åt min mamma. Vissa vildblommor fanns nära det hus vi bodde i i Juniskär. Mamma fick ofta buketter med styvmorsviol – vi kallade den dock för natt och dag – som växte vilt i dikesrenarna till Perssons åkrar snett över vägen.

Men inför skolavslutningsdagen begav jag mig ofta till hagmarken längs berget mellan Nyland och Juni. Där fanns det hasselsnår och under dem hittade man liljekonvalj, gullviva och smörboll. Av dem kunde det bli en fantastiskt vacker bukett, också med blad av konvalj.

Hela och rena och med våra bästa kläder på oss infann vi oss sedan till skolårets sista samling med sommarpsalmer och utdelning av terminsbetyg. Pirrigt var det, även om mina egna betyg snart sköt i höjden under de här åren.

Inget var givet för en fattig flyktingpojke som jag, men den som såg mig och den kapacitet jag ägde var en lärare som hette Nils-Olof Blom.

Han är för länge sedan död, men honom vill jag sända en bukett av vildblommor till sommarlovets och det goda lärandets ära.

8 kommentarer

 1. Styvmorsviolen är ju Ångermanlands landskapsblomma. Vi kallade den också alltid ”natt och dag” – jag gör det fortfarande trots att jag vet att den senare är en helt annan växt. Och jag läser just nu i ”Den virtuella floran” att det är det vanligaste namnet i Ångermanland (och antar jag Medelpad) medan namnet ”natt och dag” ”används i Södra Sverige”. Vi kör vidare tycker jag.

  Comment by Bengt O. — 2013 06 13 18:14 #

 2. Det finns en historia om Natt och Dag men inte om blomman utan av T3:s chef Överste Natt och Dag som inrättade en kondomapparat på regementet till beväringarnas glädje. På apparaten stod en skylt:
  Till Er tjänst Natt och Dag

  Comment by Urban — 2013 06 13 18:35 #

 3. Jo, jag vet att Natt och dag (som vi alltså kalalde styvmorsviolen) är Ångermanlands landskapsblomma. Jag minns den också från Ångermanland, till exempel från den sommar då jag gjorde lumpen i Sollefteå.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 13 20:12 #

 4. När och var gjorde du lumpen i Sollefteå? Jag låg på I21 1956-57.

  Comment by Bengt O. — 2013 06 13 21:28 #

 5. Jag tog studenten våren 1958 och gjorde sen lumpen i Sollefteå, på I 21, 1958-1959.

  Comment by Enn Kokk — 2013 06 13 22:01 #

 6. Vi prydde både skolsalens fönsterbrädor och våra bänkar med blommor på skolavslutningen. Hela klassrummet doftade ljuvligt av liljekonvaljer, syrener och gullvivor.

  Styvmorsviolen kallade vi (i norra Uppland) Sol och måne, natt och dag. En magiskt vacker blomma.

  Comment by anita l — 2013 06 14 0:14 #

 7. Jag bodde i huset närmast järnvägen, Hågestavägen 19, på vägen upp till I21, nu rivet.
  Ett 2-familjshus, stort nog för en mor och hennes son(jag) på 5 rum å kök en trappa upp. Min mor hade alltid bott mycket trångt som barn, född i en liten stuga med 1 rum och vedspis tillsammans med 8 syskon och ensamstående mor, och ville ta revansch senare i livet när hon ekonomiskt kunde. När hon dog bodde hon ännu större, 300 kvm på min nu avlidna syster och hon. Det måste ha varit svår barndom med tanke på kvm ökningen som hela tiden ökades under hennes levnad.
  Angående skolavslut så tog vi ”stygga” pojkar med oss häggkvistar för vi visste att då gick avslutning lite fortare eftersom de blev fler och fler som nös av blommorna och då ville fröken ha det snabbt avklarat!

  Comment by Urban — 2013 06 14 10:11 #

 8. Vi är tydligen flera här som har gjort lumpen på I 21. För min del 1967-68, för övrigt på samma kompani som Christer Pettersson men med ett års mellanrum. Han blev frikallad efter några månader sedan han hade stegat upp till Gerda Riesenfeld på Sollefteå sjukhus och sagt att hans handel och vandel hade kommit till kamraternas kännedom.

  Comment by HO — 2013 06 14 18:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^