Anna på återbesök i sitt gamla sommarland

12 augusti 2011 16:07 | Film, Mat & dryck, Trädgård, Ur dagboken | 1 kommentar

Anna, född 1961, var åtta år när vi köpte vårt sommarhus i Öregrund. Naturligtvis tillbringde hon också en del av somrarna med sin pappa, men i hög grad är Öregrund även hennes – inte bara Kerstins och Mattis – sommarland. Här byggde vi tillsammans kojor, gjorde cykelutflykter och badade, på den tiden ofta i Sunnanö-badet. När hon blev lite äldre, lyckades hon få sommarjobb på Storms, ett varuhus för allting: järn, färg, porslin, kuriosa.

Nu har Anna varit på besök här några dar – hon kom ensam i bil från sitt eget sommarhus i Ekolsund. Liksom Kerstin och Matti, som tidigare har varit här på sommarbesök, tror jag att hon i grunden mest var här för att kolla hur det går med morsans som bekant skraltiga hälsa. Men vi passade också på att utnyttja det faktum att hon kom i bil: Anna och jag fraktade tillsammans i väg 14 stora konsumkassar fulla med tidningar till pappersåtervinningen.

Jag är inte säker på att Anna egentligen hade tid till det här besöket; i vart fall var hon konstant uppkopplad: micklade med sin bärbara dator också när vi såg Woody Allen-film tillsammans, för att ta ett modest exempel. I går kväll blev det inget gemensamt, eftersom hon var fullt upptagen med att skriva och redigera text.

Men hon tog löprundor på förmiddagarna, gjorde också tillsammans med Birgitta en (till resultatet misslyckad) svamputflykt till skogen nära Sunnanö. Innan hon lämnade oss, plockade hon körsbär, delvis för att ha med till syster Kerstin på hemvägen. Själv fick hon av Birgitta sex stora fina tomatplantor.

Barnen har i princip egna rum här i sommarhuset, men så var det inte i början. Anna bodde till att börja med ensam i den dåvarande lillstugan, den som sedan länge är hopbyggd med huvudbyggnaden, mycket liten även den. Hon bor där också nu när hon är här på sommarbesök, men eftersom där finns dubbelsäng, bor numera också hennes yngre syskon där tillsammans med sina respektive, när de är på besök.

Kerstin och Matti sov i början skavfötters i kökssoffan, men fick när vi byggde om och till och samman de båda husen var sitt eget sovrum, som dock numera har tagits över av Viggo (Mattis gamla rum) och Klara (Kerstins gamla rum, det nuvarande datorrummet).

Anna har förstås även den här gången tagit ”sitt” rum, den före detta lillstugan som numera är TV-rum, i besittning.

Som seden är i vår familj, har jag och Birgitta även under Annas besök turats om att laga mat. Jag har bjudit på mustig estnisk soppa, kokad på nöt- och fläskkött plus potatis, gul lök, morot, selleri och korngryn och Birgitta på råbiff med goda tillbehör, för att ta några exempel.

Nu är vi ensamma igen.

Till i kväll har jag köpt årets första kräftor.

Sommar med Johan Wester

12 augusti 2011 15:02 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | Kommentering avstängd

Jag har sett Johan Wester, mycket framgångrikt, tävla i ”På spåret”, ett TV-program jag älskar. Jag har även, med uppskattning, sett ett annat TV-program han var inblandad i, ”Snacka om nyhter”. Han var också en av de hemliga gästerna vid ODs Caprice 2009, och i det fallet var jag inte lika förtjust; som jag skrev här på bloggen: ”För muntligt (och i någon mån sångligt) spex hade OD lånat in lundensaren Johan Wester. Ett och annat av det han gjorde var bra, men jag tror att uppsalapubliken nog hade problem både med hans skånska och hans väl långa inslag. Det här framstod som desto tydligare, när man hade tagit del av ODs egna och dessutom skickligt koreograferade och mycket roliga spexinslag. Ni kan inte ana vad man kan göra i gränslandet mellan nutida dans och kameler.”

I sitt Sommar-program i dag berörde han en del andra produktioner han har varit inblandad i, och kanske spelade det en roll för min relativt svala reaktion, att jag inte har tagit del av dem. Likväl kvarstår då ett problem: den här mannen är ju komiker och borde alltså få mig att dra på smilbanden oavsett mitt förhållande till det han talade om.

Annars föreföll han ju, när han till exempel talade om kultur och till exempel om tragedin i Norge, sympatisk, så min svala reaktion beror verkligen inte på några dolda politiska eller andra aversioner.

Inte heller den musik han spelade grep mig, åtminstone inte i det här sammanhanget. Ändå innehöll låtlistan ganska mycket som också jag av och till lyssnar på: Earth, Wind and Fire, Sven-Bertil Taube, Esbjörn Svensson, Tommy Körberg, Timbuktu (åter igen!), Al Jarreau, Jan Lundgren.

På mig fungerade inte det här programmet. Sorry!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^