Sommar med Vicky von der Lancken

8 augusti 2011 16:29 | Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

Dagens Sommar-pratare, Vicky von der Lancken, har jag mött inte bara i form av hennes teaterproduktioner – jag har till exempel sett ”Singin’ In the Rain” på Oscarsteatern i Stockholm; kolla gärna under Kulturspegeln, Teater. Jag har faktiskt också träffat henne. Birgitta och jag var bjudna på middag hos dåvarande landshövdingen i Stockholm, Ulf Adelsohn, och jag fick då Vicky (som egentligen heter Birgitta även hon) till bordet.

Nå, det betyder ju inte att jag känner henne. Genom hennes Sommar-program fick jag veta oändligt mycket mer om hennes liv.

Programmet började mycket starkt, med berättelsen om hur hon i mycket unga år fick styvföräldrar som hon älskade och trodde var hennes biologiska föräldrar. Vicky von der Lancken visade sig dessutom vara en mycket god berättare med både gestaltningsförmåga à la teater och dramatiskt talang. I programmet fick vi också veta hur det sen gick: hur den styvmor som, efter det att den hon trodde var hennes mor hade dött i cancer, slängde i ansiktet på henne att hon var adopterad. Senare i programmet berättade hon också om hur hon kontaktade först sin biologiske pappa, en besvikelse, sen även sin biologiska mor med vilken hon fick bra kontakt. Hon upptäckte då att hon till och med hade syskon som hon inte hade känt till.

Starkast i hennes berättelse var de partier som hade att göra med den här familjehistorien, också bushistorierna från skoltiden.

I övrigt var programmet spretigare. Jag fick inte riktigt grepp om hennes livspussel som omfattar så vitt skilda ting som YTF och Tältprojektet samt kommersiella produktioner på olika scener och teatrar. Mycket av det senare har säkert varit pekuniärt givande, annat troligen mer riskabelt. Av programmet framgick att hon ibland har kastat sig huvudstupa in i nya och svårbedömda projekt, och kanske finns där den förklaring som uteblev även här, när hon berättade om den ganska långa fängelsedom hon fick efter att ur det egna bolaget ha tagit ut en stor summa pengar med hjälp av en falsk faktura.

Jag tyckte faktiskt också att det fanns något ganska lättvindigt över hennes sätt att – utan närmare förklaringar – berätta om hur hennes före detta man, han som har gett henne efternamnet von der Lancken, gick under i spritmissbruk.

Med tanke på Vicky von der Lanckens mångåriga jobb i musikbranschen tyckte jag hennes musikval i Sommar-programmet var ganska konventionellt, ofta på ett nästan lite spekulativt sätt känslosamt och känslomässigt knutet till händelser hon pratade om. Men för all del: visst hörde jag gärna en stump ur hennes uppsättning av ”Singin’ In the Rain”.

Dagar i augusti

8 augusti 2011 12:53 | Mat & dryck, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 2 kommentarer

Nu är nätterna mörkare, men ännu är det sensommar. Karten växer i fruktträden. Mitt stenparti längs gången upp mot huset blommar i olika färger, men några andra av mina blomrabatter är i starkt behov av att rensas. Kroppen är skröplig och det tar emot. Några av de tyngsta trädgårdssysslorna, till exempel gräsklippningen, har vi tvingats ta hjälp med.

I förra veckan var Matti och Karin här på besök. De har redan bott ihop under lång tid, och under en resa till New York för ganska kort tid sedan förlovade de sig. Birgitta och jag har aldrig lagt oss i barnens val av partner, men naturligtvis gläds vi åt att Matti i Karin har hittat en också i våra ögon fin livskamrat.

Matti har blick för sina föräldrars tilltagande skröplighet och gjorde som vanligt en del insatser, som fordrar den fysiska styrka man har i hans ålder. Han rensade rabatten under klädstrecket från alltför vildvuxna rosor, skar också bort långa torra grenar – en effekt av vinterns stränga kyla – från min Hurdalsros. Och så skar han bort döda grenar i några utsatta äppelträd.

Vädret var varmt och vackert medan Matti och Karin var här, och de gjorde badutflykter till Tallparken och angränsande strandområden. Öregrund är ju också Mattis sommarparadis, välbekant för honom allt sedan barndomen.

Birgitta och jag turades om att laga god mat. Birgittas tjälknul på lamm stod en hel och lång natt i ugnen och blev mycket god, och till efterrätt fick vi hennes egenodlade hallon med vispgrädde. Själv satsade jag på lokal fisk: kokade en fisksoppa på torsk och lax, serverade pepparlax, rökt lax, rökta laxfenor och rökt ål till Birgittas hemodlade färskpotatis, och så blev det konsumköpta jordgubbar med SIA-glass.

På kvällarna blev det en hel del musik. Av Matti och Karin fick jag i försenad födelsedagspresent en CD med Jimmie Vaughan. Matti hade också en av sina många gitarrer med sig, den han har ärvt efter min döde bror Matti, i familjen alltid kallad Stor-Matti. Karin, som fyllde år i dagarna, fick av oss två böcker av Sofi Oksanen.

Ganska snart efter Mattis och Karins besök kom regnet, men tyvärr inte redan natten mot lördagen. Vi har haft årets racerbåtsfestival här, och den brukar alltid vara lika med stök och bus. Fulla ungdomar var inne på vår tomt och välte soptunnan – som tur är emballerar vi alltid soporna i hopknutna plastpåsar. Inte heller är det roligt att ha parkerade bilar längs hela staketet och på varenda inte inhägnad grönyta.

Men sen kom som sagt regnet och spolade, bokstavligen, stan ren igen.

Bra för trädgården var det också att få så mycket vatten.

Välsignade regn!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^