Sommar med Vicky von der Lancken

8 augusti 2011 16:29 | Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

Dagens Sommar-pratare, Vicky von der Lancken, har jag mött inte bara i form av hennes teaterproduktioner – jag har till exempel sett ”Singin’ In the Rain” på Oscarsteatern i Stockholm; kolla gärna under Kulturspegeln, Teater. Jag har faktiskt också träffat henne. Birgitta och jag var bjudna på middag hos dåvarande landshövdingen i Stockholm, Ulf Adelsohn, och jag fick då Vicky (som egentligen heter Birgitta även hon) till bordet.

Nå, det betyder ju inte att jag känner henne. Genom hennes Sommar-program fick jag veta oändligt mycket mer om hennes liv.

Programmet började mycket starkt, med berättelsen om hur hon i mycket unga år fick styvföräldrar som hon älskade och trodde var hennes biologiska föräldrar. Vicky von der Lancken visade sig dessutom vara en mycket god berättare med både gestaltningsförmåga à la teater och dramatiskt talang. I programmet fick vi också veta hur det sen gick: hur den styvmor som, efter det att den hon trodde var hennes mor hade dött i cancer, slängde i ansiktet på henne att hon var adopterad. Senare i programmet berättade hon också om hur hon kontaktade först sin biologiske pappa, en besvikelse, sen även sin biologiska mor med vilken hon fick bra kontakt. Hon upptäckte då att hon till och med hade syskon som hon inte hade känt till.

Starkast i hennes berättelse var de partier som hade att göra med den här familjehistorien, också bushistorierna från skoltiden.

I övrigt var programmet spretigare. Jag fick inte riktigt grepp om hennes livspussel som omfattar så vitt skilda ting som YTF och Tältprojektet samt kommersiella produktioner på olika scener och teatrar. Mycket av det senare har säkert varit pekuniärt givande, annat troligen mer riskabelt. Av programmet framgick att hon ibland har kastat sig huvudstupa in i nya och svårbedömda projekt, och kanske finns där den förklaring som uteblev även här, när hon berättade om den ganska långa fängelsedom hon fick efter att ur det egna bolaget ha tagit ut en stor summa pengar med hjälp av en falsk faktura.

Jag tyckte faktiskt också att det fanns något ganska lättvindigt över hennes sätt att – utan närmare förklaringar – berätta om hur hennes före detta man, han som har gett henne efternamnet von der Lancken, gick under i spritmissbruk.

Med tanke på Vicky von der Lanckens mångåriga jobb i musikbranschen tyckte jag hennes musikval i Sommar-programmet var ganska konventionellt, ofta på ett nästan lite spekulativt sätt känslosamt och känslomässigt knutet till händelser hon pratade om. Men för all del: visst hörde jag gärna en stump ur hennes uppsättning av ”Singin’ In the Rain”.

4 kommentarer

 1. Hej Enn!

  Tummen upp för din upplevelse.

  Vicky berörde mitt hjärta.Det som ger henne vänner för livet, gissar jag.

  Kram Bo

  Comment by Bo Wennström — 2011 08 08 23:46 #

 2. Hej Enn!
  Jag vet inte hur man gör för att skriva på någons blogg, men jag hoppas att detta funkar och att du tar kontakt med mig. Jag är på jakt efter Skattefria Andersson, en kopia som kan visas på biografen Grand i Trelleborg. Jag har jagat filmen en månad nu. Arkivet har en kopia, 35 mm, men den lånar de inte ut.
  Jag såg att du höll ett föredrag om filmen, men med vilken teknik visade du filmen?
  Jag tänkte visa den när S-kvinnor i Trelleborg fyller 105 år den 20 augusti.
  Hör av dig är du bussig!
  Lena

  Comment by Lena Näslund — 2011 08 09 13:31 #

 3. Till Lena Näslund: Hej, Lena!

  Jag minns inte att jag personligen har visat den, men jag har sett den i olika rörelsesammanhang.

  Jag var, när jag satt i styrelsen för ARAB, med om att med partistyrelsens pengar restaurera de gamla valfilmerna, bland annat den här, och mig
  veterligt fick då också partistyrelsen kopior. Kolla med partiexpen!

  Enn

  Comment by Enn Kokk — 2011 08 09 14:43 #

 4. Om filmarkivet vid Svenska Filminstitutet har flera kopior av en film, kan man låna en arkivkopia därifrån för biografvisningar. Det kostar några hundralappar i expeditionsavgift, om det är fråga om visning av svensk film på svensk biograf.
  Kontakt:
  filmarkivet@sfi.se

  Om det inte behöver vara biokvalitet, finns filmen också på Youtube:
  http://youtu.be/2_EWFlqDwdw
   

  Comment by Magnus Andersson — 2011 08 12 0:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^