Melodikrysset nr 10 2009

7 mars 2009 11:56 | Film, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 17 kommentarer

Jag kan ganska mycket om musik, men som jag tidigare har bekänt, är dansbandsmusik en akilleshäl. I dag blev jag alltså helt ställd när jag hörde näst sista ljudillustrationen, en låt med Sten & Stanley. Jag hade två bokstäver av tre, GA, och måste alltså leta upp en låt som hade de här bokstäverna i andra ordet i titeln. Jag googlade på Sten & Stanley och hittade alla deras många skivor – plockade alltså upp innehållet i dem en efter en. Till slut hittade jag en titel som stämmer på förutsättningarna, ”Du gav bara löften”. Så jag satsar på att det var den. Men det är alltså bara en gissning, om än underbyggd med indicier.

På sjuttiotalets dansgolv förekom det annars en låt med ett helt annat tryck: ”It’s a Hard Day” ”It’s a Heartache” med Bonnie Tyler.

Mycket melodifestival- och Eurovision Song Contest-musik blev det i dag.

Framåt fredag-gänget gjorde en parodi på ”Ge mig en kaka till kaffet” från Melodifestivalen 2006, där kaka hade blivit maka. Men visst minns jag originalet med Östen med resten.

Vi hörde vidare Jill Johnson i ”Crazy In Love” från Melodifestivalen 2003. Jill såg jag så sent som i går kväll i TV, i det vinnande laget i ”Så ska det låta”.

Nick Borgen kom på andra plats i Melodifestivalen 1993 med ”We Are All the Winners”.

Vi hörde även Sanna Nielsens bidrag i 2001 års melodifestival, om än i engelsk version, ”Still Too Young”. I original hette den ”Igår, idag”.

Och så spelade Anders Eldeman en låt med Johnny Logan, som har vunnit Eurovision Song Contest två gånger fast för två olika länder. I dag hörde vi vinnaren år 1987, ”Hold Me Now”, som tillförsäkrade Belgien segern.

I raden av schlagerlåtar bör vi också nämna Tomas Ledins ”Sommaren är kort”, där det förekommer sandaler av plast.

Två av dagens frågor hade anknytning till Olof Palme. Jag har haft honom på nära håll och också samarbetat med honom, till exempel om 1975 års socialdemokratiska partiprogram. Nyligen recenserade jag uppskattande första delen av Kjell Östbergs palmebiografi, och så sent som i går – se nedan – träffade jag Östberg och Olof Palmes son Joakim.

Olof Palme var kommunikationsminister och således ansvarig minister för den lyckade högertrafikomläggningen 1967. Här hörde vi en dansk version av Peter Himmelstrands kampanjsång för högertrafiken, ”Håll dig till höger, Svensson”. (Jag kan ju passa på att säga, att folkomröstningen om högertrafiken var det enda tillfälle i mitt liv, då jag har röstat höger.)

Olof Palme medverkade också i Vilgot Sjömans mycket omdebatterade film från 1967, ”Jag är nyfiken – gul” – det gick så långt som till att Palme i riksdagen fick frågor om sin medverkan – mer om detta i Östbergs bok. Betydligt mer centrala roller i filmen hade annars Lena Nyman och Börje Ahlstedt. Som ljudillustration hörde vi i dag ”Lenas vaggsång” med musik av Bengt Ernryd.

Vi hörde vidare två svenska låtar med klassikersmak.

Dels ”Axel Öman” (även kallad ”Skepp som mötas”) ur ”På kryss med Albertina”, en film från 1938.

Dels Gabriel Jönssons fina ”Flicka från Backafall” med musik av Gunnar Turesson, där man i texten hittar en dam vid namn Ellen.

Sen är det bara en signaturmelodi kvar att redovisa, en genre som jag ofta har svårt med. Men den här hör vi ju i Russ Conways version varje lördag, vi som löser Melodikrysset: ”Ju mer vi är tillsammans”. I orginal heter den detsamma, ”The More We Are Together”.

Och apropå det: tack för trevligt sällskap, alla ni där ute.

* * *

På jakt efter svaret på någon fråga i det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

17 kommentarer

 1. Hej! Bara en liten detalj. Låten med Bonnie Tyler heter ”It´s a heartache”.

  Ha en trevlig lördag! Och tack för hjälpen med dansbandslåten :-)

  Comment by Helene — 2009 03 07 12:05 #

 2. Till Helene: Tack! Jag borde ha kollat, inte litat på mitt ibland bedrägliga minne. Jag rättar.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 07 12:10 #

 3. Du GAV bara löften är skriven av Eivor Fred, född 31/3 1953, Hallstahammar, hon har själv sjungit in den på ett eget album, TBLP 1024, skivan utkom 1978. Av tolv låtar har hon skrivit elva själv.
  Jag har skivan i min samling.
  Så vill jag skriva GRATTIS till ANDERS KARLSSON, Halmstad som vann ett armbandsur för att han klarade förra veckans kryss. En sympatisk person som regelbundet kollar ”vad Enn Kokk kommit fram till”, denne ”Världens bästa Karlsson” brukar lösa det med hjälp av lokaltidningens kryssplan och utan hjälp av internet. Det är först efteråt som han tar hjälp av internet och då i något bibliotek.

  Comment by någon — 2009 03 07 13:19 #

 4. Hej hopp

  Fastnade på samma ord men är övertygad nu om att det är gav…hittade låten i skivsamlingen :)
  Men det du skriver om Johnny Logan stämmer väl ändå inte…han har vunnit två gånger som artist men båda gångerna för Irland…tävlingen 1987 gick dock av stapeln i Belgien…

  Comment by Majsan — 2009 03 07 13:37 #

 5. Till Majsan: Åter igen något jag borde ha kollat bättre. Man ska inte lita på allt jag tror mig minnas.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 07 13:56 #

 6. Till Någon: Alltid kul att få veta lite mer.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 07 13:57 #

 7. Jag gissade mig också till GAV på Sten & Stanley, annars var det en del ”favoriter i repris”. Är det fler än jag som retar sig lite på att samma låtar/frågor återkommer i Melodikrysset? Förra veckan var det Tyllgardin och denna vecka En kaka till kaffet.

  Tack för trevlig läsning och trevlig helg!

  Comment by Susanne — 2009 03 07 15:09 #

 8. Ja, Susanne, här är en till som blir ”vantosig” på oskicket att köra samma skiva till en massa olika frågor, har hänt lite för många gånger den senaste tiden. Har även svårt för allt detta fokuserande på melodischlagerlåtar. Det finns så mycket annat – ge oss mer variation. Ett gammalt slitet citat kan kanske vara på sin plats ”Det var bättre förr” Trevlig helg på er alla Där ute!

  Comment by Hillevi Colliander från Lörby — 2009 03 07 19:14 #

 9. Till Susanne och Hillevi: Jag har själv ibland skrivit om att låtar återkommer.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 07 21:04 #

 10. Största hiten med ”Du gav bara löften” hade Vikingarna på sin LP Kramgoa låtar 1 från 1975 (första LPn på Marianne, Vikingarnas genombrott, med Stefan Borsch som sångare, före Christer Sjögren). Varför Eldeman nämnde Sten o Stanley, vars version kom långt senare och med mycket mindre genomslag, begriper jag inte, men han har gjort liknande ”missar” förr.
  Jag håller helt med Hillevi ovan, Eldeman verkar ha tappat intresset för att göra intressanta kryss, går lätta vägar med upprepat låtval och dessa ständiga Melodifestivallåtar, dessutom de flesta från senare år.
  Kanske han borde få en paus till förmån för någon som vill visa sin förankring i hela 1900-talets låtskatt bättre än vad Eldeman nu gör. Eller kan han få skärpa sig, vi vet ju att han kan!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 03 08 11:33 #

 11. Hej!!
  Tack för hjälpen, kunde inte heller dansbandslåten. ”du gav bara löften”. Så nu kan jag skicka in det.

  Comment by carina — 2009 03 08 12:19 #

 12. Till Carina: Flera andra som kan mycket mer än jag om dansband – Gunnar Bergquist är en av dem – har bekräftat att jag lyckades identifiera rätt låt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 08 12:29 #

 13. Till Susanne och Hillevi:- Ni kan vara glada att Anders vill och kan göra melodikryss istället.
  Pröva annars och göra ett själva. 52 kryss om året, det är inte lätt att få alla ord att passa in överallt om man inte tar om samma melodier ibland.

  Comment by Andreas — 2009 03 08 13:51 #

 14. Hej Enn,
  ”Du gav bara löften” spelades som mest av ”Curt Görans” från E-tuna när det begav sig. Att sedan alla de andra tog efter den låten är ju förståeligt, eftersom det är en hyfsad danslåt.

  Vänligen,
  Sture i Lidköping

  Comment by Sture i Lidköping — 2009 03 09 3:28 #

 15. Till Sture i Lidköping: Mitt problem är att jag inte kan särskilt mycket om dansband. Det lilla jag kan har jag snappat från Svensktoppen, som jag dock för ett antal år sen tyckte dominerades för mycket av just dansbandsmusik. När det gäller dans är jag uppvuxen med swingmusik – dansbandsmusiken har jag tyckt har varit för mekanisk.

  Men för mig får andra gärna tycka annorlunda.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 09 17:14 #

 16. Hej Enn Kokk
  Jag är sedan många år en inbiten Melodikrysslyssnare och utnyttjar de hjälpmedel som står till buds. Förr var det Bernces korsordslexikon och Myggans Nöjeslexikon, sedan kom Google och på senare år har jag haft stor glädje av din blogg med Melodikrysset när det varit alltför svårt ibland. Det har dessutom haft fördelen att jag fått tillfälle att läsa andra intressanta artiklar i din blogg – något som jag kanske inte kommit till skott med annars.

  I senaste veckans melodikryssomgång skrev du med anknytning till högertrafiken, att du vid folkomröstningen om höger-vänstertrafik för enda gången i ditt liv röstat ”höger”.

  Jag är ledsen att göra dig besviken – eller om det nu kan vara dig till glädje – att du nog inte kunde ha röstat ”höger” den gången heller. Numera är det så att det räcker med att ha fyllt 18 år på valdagen för att få rösta (i allmänna val eller folkomröstningar), men så var det inte 1955, då var man tvungen att fylla 22 år under året.

  Folkomröstningen om högertrafiken hölls på hösten 1955. På den tiden gällde att man blev myndig och röstberättigad vid 21 års ålder, men röstlängden upprättades kring varje årsskifte – där alla personer 21 år eller mer blev upptagna. Den röstlängden gällde sedan under hela kalenderåret för alla ev. val. Det innebar att alla som fyllde 21 år under detta år inte kunde rösta. I praktiken dröjde det därför till det år man fyllde 22 år innan man kunde delta i allmänna val eller folkomröstningar.

  Jag som är född 1936 kunde rösta första gången det intressanta valåret 1958. En person född 1937 kunde rösta första gången 1960 (såvitt jag vet var det inte några val 1959).

  Med vänlig hälsning
  Olle Johansson
  olle.k.johansson@telia.com

  Comment by Olle Johansson — 2009 03 13 22:31 #

 17. Till Olle Johansson: Du har gjort en korrekt och skarpsynt iakttagelse. Jag uttryckte mig slarvigt. Jag gick, när omröstningen ägde rum, i gymnasiet, och vi hade egen kampanj i klassrummet, där jag företrädde högersidan. Men rösta på riktigt kunde jag alltså inte göra.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 14 9:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^