I kväll gick det mycket bättre för Mona Sahlin

14 oktober 2008 21:02 | Politik | 4 kommentarer

I TV-debatten här om kvällen var Mona Sahlin blek jämfört med de två övriga partiledarna på den röd-gröna sidan. Jag gissar att hon fortfarande var skakad efter den turbulens hon hade förorsakat i så väl det egna partiet som i LO-leden, när hon synbarligen hade exkluderat Vänsterpartiet från regeringssamverkan med (S) och (MP).

I kväll klarade hon till och med den frågan – som naturligtvis fick inleda debatten – betydligt bättre. Jag är för all del fortfarande inte övertygad om att hon faktiskt inte hade slagit igen dörren framför näsan på Lars Ohly utan hade menat att fortsatt hålla den på glänt. Inte heller tror jag att den kyliga hållningen till Ohly och Vänsterpartiet bara handlar om budgetansvar – det kan man utöva på olika sätt, vilket socialdemokraternas eget aktuella budgetalternativ är ett exempel på. Men det är bra att förhandlingarna med Vänsterpartiet fortsätter. Vid det här laget torde Mona Sahlin dessutom vara väl medveten om att rörelseopinionen kräver av henne att försöka komma fram till en överenskommelse, som ändar i inte bara Miljöpartiets utan också Vänsterpartiets inträde i regeringen.

Att jag när det begav sig ställde mig tveksam till hennes kandidatur som partiledare för Socialdemokraterna har väl inte direkt torpederats av den gångna veckans turbulens i regeringsfrågan. Men eftersom vi icke desto mindre har henne som partiledare gläds jag nu – som den evige socialdemokrat jag är – åt att hon klarade kvällens debatt mot Fredrik Reinfeldt riktigt bra. Hon var offensiv och argumenterade genomgående med gott humör. Riktigt duktig blev hon, när diskussionen kom in på ett av hennes gamla fält, arbetsmarknadspolitiken.

Över huvud taget tyckte jag det fanns lite av Obama-effekt över den här debatten. Mona Sahlin trängde verkligen Fredrik Reinfeldt: varför är regeringen så passiv nu när den ekonomiska krisen med full kraft drabbar svensk industri, och hur kan statsministern i det här läget försvara till exempel de nedskärningar man har gjort av arbetsmarknadsutbildningen och i arbetslöshetsunderstödet?

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^