I kväll gick det mycket bättre för Mona Sahlin
14 oktober 2008 21:02 | Politik | 4 kommentarerI TV-debatten här om kvällen var Mona Sahlin blek jämfört med de två övriga partiledarna på den röd-gröna sidan. Jag gissar att hon fortfarande var skakad efter den turbulens hon hade förorsakat i så väl det egna partiet som i LO-leden, när hon synbarligen hade exkluderat Vänsterpartiet från regeringssamverkan med (S) och (MP).
I kväll klarade hon till och med den frågan – som naturligtvis fick inleda debatten – betydligt bättre. Jag är för all del fortfarande inte övertygad om att hon faktiskt inte hade slagit igen dörren framför näsan på Lars Ohly utan hade menat att fortsatt hålla den på glänt. Inte heller tror jag att den kyliga hållningen till Ohly och Vänsterpartiet bara handlar om budgetansvar – det kan man utöva på olika sätt, vilket socialdemokraternas eget aktuella budgetalternativ är ett exempel på. Men det är bra att förhandlingarna med Vänsterpartiet fortsätter. Vid det här laget torde Mona Sahlin dessutom vara väl medveten om att rörelseopinionen kräver av henne att försöka komma fram till en överenskommelse, som ändar i inte bara Miljöpartiets utan också Vänsterpartiets inträde i regeringen.
Att jag när det begav sig ställde mig tveksam till hennes kandidatur som partiledare för Socialdemokraterna har väl inte direkt torpederats av den gångna veckans turbulens i regeringsfrågan. Men eftersom vi icke desto mindre har henne som partiledare gläds jag nu – som den evige socialdemokrat jag är – åt att hon klarade kvällens debatt mot Fredrik Reinfeldt riktigt bra. Hon var offensiv och argumenterade genomgående med gott humör. Riktigt duktig blev hon, när diskussionen kom in på ett av hennes gamla fält, arbetsmarknadspolitiken.
Över huvud taget tyckte jag det fanns lite av Obama-effekt över den här debatten. Mona Sahlin trängde verkligen Fredrik Reinfeldt: varför är regeringen så passiv nu när den ekonomiska krisen med full kraft drabbar svensk industri, och hur kan statsministern i det här läget försvara till exempel de nedskärningar man har gjort av arbetsmarknadsutbildningen och i arbetslöshetsunderstödet?
4 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Hej Enn
Denna vecka började inte bra för partiet. Därför satte men sig lite orolig framför TV i kväll. Efter trevandet inledningsvis tyckte jag att Mona var bra på hugget, tog upp frågor som visar skillnaden mellan blocken. Reinfeldt ska numera vara statsman även när han kan uppträda lite ledigare.Och en del av hans språk begriper bara politikerproffs.
Nu hoppas jag partiet kan klarlägga snabbt hur oppositionen ska formeras. Partiet har valt koalition före valet. Det kan vara bra i dagens situation där snabba besked bör ges och tid inte finns för långa sega förhandlingar i regeringsställning. Men – det ställer krav på partiet som vi inte riktigt hittat formerna för.
Comment by Tord Oscarsson — 2008 10 14 22:08 #
Till Tord Oscarsson: Om hur det gick i debatten tycks vi vara överens.
När det gäller hur oppositionen ska formera sig för att sedan bilda regering, finns det ju faktiskt rätt mycket erfarenhet. Dels har vi under åtskilliga år på riksplanet budgetförhandlat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och det har ju – trots olika krumsprång från deras sida – resulterat i överenskommelser. Dels finns vid det här laget en mycket stor samlad erfarenhet av samarbete med de här båda partierna från kommuner och landsting.
I förhandlingar måste ju, om de ska kännas meningsfulla, alla parter vinna något. Men det hindrar inte att vi, när ett av de två samarbetspartierna kommer med alltför vildsinta förslag (i Miljöpartiets fall ibland för borgerliga förslag), kan liera oss med det andra för att utöva press. Det här kan ju inte ske för ofta och för ensidigt, men det erbjuder i alla fall en utväg när någon kräver en kursändring som är helt oacceptabel för det stora flertalet socialdemokrater.
Det här resonemanget för jag, det medger jag för V- och MP-anhängare, förstås utifrån en egen socialdemokratisk övertygelse – men också utifrån det faktum att socialdemokratin rimligen kommer att bli en mycket dominerande del av en röd-grön koalitionsregering. Men självfallet måste vi socialdemokrater också själva vara beredda att både lyssna och kompromissa. Den som bara går in för att maktspela utan att någonsin vara beredd att rucka på egna ståndpunkter förtjänar inte samarbetspartiernas förtroende. Ett sådant beteende bäddar för en snar regeringskris.
Comment by Enn Kokk — 2008 10 14 23:00 #
Till Enn Kokk: Man lär aldrig stiga ned i samma flod två gånger, men två personer ser tydligen heller aldrig samma debatt.
Själv tyckte jag att Mona Sahlin i går kväll gjorde sin bästa insats hittills mot Reinfeldt; enligt Lena Mellin i Aftonbladet förlorade hon genom att avbryta och vara ohövlig…
Men du och jag tycks åtminstone ha sett någorlunda samma debatt i alla fall.
F ö håller jag med dig om vänsterpartiet: Det behövs. Om inte nödvändigtvis i regeringen så absolut som vänsteralternativ. I annat fall är det stor risk att socialdemokratin definitivt drunknar i mittenträsket.
Comment by Mats Rosin — 2008 10 15 9:32 #
Det gläder mig att Enn Kokk fått full uppbackning av Mats och Tord ovan. Varför? Jo, de flesta politiska bloggar läses av likasinnade, oavsett politisk övertygelse. Svenskarna är som vanligt vana vid att läsa det som faller dem på läppen. Själv läser jag nästan aldrig en blogg som har samma åsikter som jag. Var kommer då åsiktskillnaderna fram? Mona S och SAP kommer att vinna nästa riksdagsval, därom behöver ni inte tvivla! Luta er tillbaka och låt Mona spela under täcket med kommunisterna allt för att få makten att styra över de snälla svenskarna. 54% skulle rösta socialistiskt idag! Jag åkallar Paasikivis mantra från 1946 när över 25% av finnarna röstade på kommunisterna trots Sovjetunionens och bolsjevikernas maktmissbruk: ”Det finska folket är politiskt naivt”!
Må högre makter stå svenska folket bi när Mona S blir statsminister om 2år!
Comment by Lars Rudström — 2008 10 18 23:14 #