Cecilia Stegö Chilò & Maria Borelius – följetongen fortsätter

11 oktober 2006 13:40 | I skottgluggen, Politik | 2 kommentarer

I går kölhalades kulturminister Cecilia Stegö Chilò och framför allt handelsminister Maria Borelius, båda m, för att de, trots att de – milt talat – hade råd att anställa vit barnhjälp, använde sig av svarta tjänster. Statminister Fredrik Reinfeldt, också m, var tvungen att (inte alltför hårt) ta dem i örat. Reinfeldt om Borelius förklaring att hon och maken hade skild ekonomi och hon inte ansåg sig har råd: ”Det är ingen bra förklaring.” Ingen bra förklaring?

Maria Borelius retirerade nu till en ny försvarslinje: det var naturligtvis inte riktigt rätt, men alla hennes väninnor gjorde ju så…

Den som dock inte retirerade var de båda moderatdamernas nyliberale ikon, utrikesminister Carl Bildt: Man måste ju se bakgrunden till beteendet, skattetrycket.

Carl Bildt ger uttryck för vad horder av moderater inte bara har tyckt utan fortfarande tycker: Att smita från skatter och avgifter är ett begripligt, rent av legitimt sätt att protestera mot högskattesamhället. Att de svartbetalda barnflickorna därmed går miste om arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och framtida pensionspoäng får man ta på köpet.

I morse (11 oktober 2006) kom Dagens Nyheter med ett avslöjande, som ytterligare visade, vilken andas barn den nya kulturministern Cecilia Stegö Chilò är: Stegö Chilò, inte bara kulturminister utan också medieminister (ansvarig för public service!), har inte betalat någon TV-avgift åtminstone sedan 1990 – äldre uppgifter än så går inte att få fram.

Stegö Chilò försökte först komma undan med att det hade varit så rörigt eftersom hon hade bott utomlands, men det visade sig, att utlandsvistelsen bara hade varat ett par år och att hon inte hade betalat någon TV-avgift före eller efter heller.

Dock anmälde hennes man TV-innehav fem dagar före hustruns tillträde som kultur- och medieminister. Tala om sammanträffande!

Avslöjad och ställd inför faktum lovar nu Cecilia Stegö Chilò att göra rätt för sig och betala avgifterna retroaktivt.

Nu, när det har blåst upp till full storm, är alltså de båda nyliberala ministrarna beredda att göra rätt för sig. Jag sammanfattar med Stanisŀaw Jerzy Lec: ”Om alls inga vindar blåser, har till och med kyrkans vindflöjel karaktär.”

2 kommentarer

  1. Ska de här moderaternas ursäkter uppfattas som att det generellt är helt OK att strunta i lagar som man inte gillar (ja om man inte är, eller tror att man aldrig blir minister alltså)?

    Comment by Kerstin — 2006 10 11 23:17 #

  2. Till Kerstin Berminge: ”Högeralliansen – rörelsen som tar lagen i egna händer”, som jag skrev, när en tredje minister avslöjades som licensskolkare, i hans fall av principiella skäl.

    Comment by Enn Kokk — 2006 10 12 9:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^