Estland: Veteranpolitiker över partigränserna lanserar helt ny presidentkandidat

27 september 2016 18:23 | Politik | 4 kommentarer

Den säkert både sårade och besvikna Marina Kaljurand har åkt utomlands men har lovat att om någon dag ge besked om ifall hon fortfarande kandiderar till posten som Estlands president.

Under tiden har det hänt åtminstone en intressant sak. Det finns i Riigikogu (Riksdagen) ett nätverk av äldre erfarna politiker över partigränserna, och den här veterangruppen har under ledning av talmannen Eiki Nestor träffats för att diskutera, hur man skulle kunna lösa upp de mycket låsta positionerna i partierna och enas kring en helt ny kandidat.

Man har då lanserat tanken på att som ny president lansera en förhållandevis ung kvinna, Kersti Kaljurand, född 1969. Hon är jurist och jobbar för närvarande åt EUs revisionsråd. Hon är jurist med tidigare bankerfarenhet men var 1999 också statsministerns rådgivare. Det var åt Mart Laar från Isamaaliit (Fosterlandsförbundet), ett parti hon också 2001-2004 var medlem i. Senare under sitt internationella värv har hon inte tillhört något parti.

Vad Nestor uppenbart försöker åstadkomma är ett nödvändigt stöd över partigränserna.

Ett av problemen också i det här sammanhanget är att de gamla fraktionsmotsättningarna i Keskerakond (Centerpartiet) nu i samband med presidentvalet åter har kommit upp till ytan; partiets presidentkandidat, Mailis Reps, har till exempel offentligt anklagat partiledaren Edgar Savisaar för att ha påverkat den senaste presidentomröstningen till hennes nackdel.

Och inför partiets kommande kongress finns det tecken som tyder på att Savisaars utmanare om partiledarposten, Kadri Simson, kan ta en ny strid i den frågan då. Fast vem som än vinner – kommer den sida som förlorar att då ändå stanna kvar i Centerpartiet?

4 kommentarer

 1. Hej Enn! En liten kommentar här om den nya presidentkandidatens efternamn: Kaljulaid ska det tydligen vara (inte Kaljurand, som den första ju hette).- Och idag vet vi nu, att Estlands nya president alltså heter Kersti Kaljulaid – den första kvinnliga i denna roll/position i Norden.

  Comment by viiu — 2016 10 03 16:38 #

 2. Till Viiu: Även jag vet det nu. Men jag har inte kunnat skriva om det, eftersom datorn har varit ur funktion.

  Comment by Enn Kokk — 2016 10 04 11:42 #

 3. Hej,

  Detta är ingen kommentar, utan ett sätt att försöka etablera kontakt med dig. Kan vi samtala via epost?

  Anders Persson, författare och göstskribent hos Knut Lindelöf

  Comment by Anders Persson — 2016 10 22 17:04 #

 4. Till Anders Persson: Jag läser regelbundet Knuts blogg och har således också läst dig. Att jag inte uppger e-postadress på bloggen handlar primärt om att skydda mig från en störtflod av reklam. Men jag har en vanlig Telia-adress som inleds med förnamn.efternamn.

  Comment by Enn Kokk — 2016 10 22 18:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^