Finland: (S) hack i häl på Centern

26 september 2016 10:09 | Politik | Kommentering avstängd

I TNS Gallups senaste mätning för Helsingin Sanomat ökar Suomen Keskusta (Centerpartiet) något och är – trots att SDP nu ligger hack i häl – med 20,9 procent fortfarande Finlands största parti. Partiet ligger dock under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

I hälarna har det det ledande oppositionspartiet Sosialidemokraatinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som nu ligger långt över sitt usla resultat i valet 2015, 16,9 procent. I den här mätningen ökar partiet jämfört med den förra och hamnar då på 20,2 procent.

Kokoomus (Samlingspartiet), som sitter i regeringen tillsammans med Centern och som i somras bytte partiledare (till Petteri Orpo) ligger med 17,9 procent på tredje plats, vilket är en aning upp men under valresultatet, 18,2 procent.

På fjärde plats hittar man nu sedan ett tag oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet samlade 8,5 proent men nu stöds av 12,6 procent, vilket dock är en liten nedgång.

Uppåt har det gått också för Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), också det i opposition. Det får nu 8,6 procent mot 7,1 procent i valet, men det senaste opinionsmätningsresultatet är ändå lite sämre än det förra.

Det betyder att nu också Vänsterförbundet har gått om det tredje partiet i den sittande koalitionsregeringen, det populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna). I valet fick Sannfinländarna 17,7 procent men är nu nere på 9,6 procent, också det en liten nedgång jämfört med förra mätningen i samma serie.

De återstående två partierna är båda i opposition.

Svenska Folkpartiet får 4,6 procent, aningen under resultatet i förra mätningen liksom i valet, 4,9 procent.

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna) går ned lite, till 3,3 procent, vilket är lite under valresultatet, 3,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^