Kooperativa Förbundet fortsätter sin kulturella nedrustning

22 juni 2016 15:35 | Barnkultur, Deckare, Mat & dryck, Media, Prosa & lyrik | 4 kommentarer

KF har redan tidigare gjort sig av med Akademibokhandeln, Sveriges utan konkurrens största bokhandelskedja, plus dess näthandelsföretag.

Nu fortsätter kooperationen sin kulturella nedrustning genom att också sälja sin förlagsgrupp, landets näst största. I den ingår anrika Norstedts, grundat redan 1823 och förvärvat av KF 1997, det mycket framgångsrika barn- och ungdomsboksförlaget Rabén & Sjögren (ursprungligen också med vuxenutgivning), förvärvat 1947, och så specialförlaget Norstedts Kartor. Gruppen har också tidigare förvärvat och senare integrerat de av Socialdemokraterna ägda förlagen Tiden och Prisma samt till exempel Klassikerförlaget och Fabel.

Köper det här, för 152 miljoner kronor, gör Storytel, primärt ett ljudboksföretag – ett Spotify för böcker – och, förutom i Sverige, också ägare av dotterföretag i Danmark, Norge, Finland, Holland och Polen. Dock har företaget också köpt upp några vanliga förlag. Storytel Massolit Media äger Massolit Förlag, barn- och ungdomsbokförlaget B Wahlströms och ICA bokförlag. (ICAs kokböcker och KFs anrika ”Vår kokbok” hamnar därmed i samma förlagsgrupp!)

De upplagemässigt stora och kvalitetsmässigt framstående författarna och deras böcker behöver säkert inte vara oroliga för sin framtid. Sådana som Per Olov Enquist, Agneta Pleijel, Torgny Lindgren, Jonas Gardell och Kristina Sandberg hos Norstedts, i fallet Rabén & Sjögren Gunilla Bergström samt de döda men fortfarande mycket säljande Lennart Hellsing och Astrid Lindgren, kommer säkert att ges ut även i fortsättningen under ny förlagsägo.

Men när jag kollar den nye ägarens utgivning på de förlag man hittills har ägt, verkar det inte helt osannolikt, att det som mest har lockat till det aktuella uppköpet är sådant som David Lagercrantz‘ uppföljare till Stieg Larssons Millennium-trilogi och E L James‘ ”50 Shades of Gray” (på svenska ”50 nyanser av honom”). Bland de mycket få författare jag, en hyggligt kulturorienterad person, över huvud taget känner till finns Alexander McCall Smith (Damernas detektivbyrå) och på barnboksidan dansken Ole Lund Kirkegaard, vars böcker ursprungligen introducerades i Sverige av Tidens förlag.

Fast kanske är jag för pessimistiskt, och jag erkänner gärna, att digitaliserade böcker är något helt främmande för mig själv, gamle bokmal.

Men inte tror jag att den nye ägaren har något intresse av att måna om arbetarrörelsens kulturarv och ideologi, det som präglade Tidens och Prismas utgivning. Jag har själv gett ut böcker på båda förlagen, i fallet Prisma mina båda sångböcker ”Joe Hills sånger” och ”Upp till kamp!”.

4 kommentarer

 1. ”Nostalgi är ett opiat för de andligt besegrade” hörde jag en förlagsmänniska från ett av de större förlagen nyligen angående utgivning av klassiker (inga namn, bara skvaller). Det säger kanske en del om hur de resonerar.

  Ska man se till det positiva hör att det numera finns mängder med förlag som ger ut god litteratur, nackdelen är att de hittar bara inte till kedjor som AB och Bokia.

  Comment by Karl Magnason — 2016 06 23 14:30 #

 2. Till Karl Magnason: Jo, jag försöker själv hålla koll på den här utgivningen, till exempel genom att läsa ambitiösa kultursidor. Och finns en bok inte i den bokhandel man brukar handla i, kan man ju alltid be dem ta hem den åt en.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 23 16:01 #

 3. Citat ur Dagens Industri. Tycker att de fångar kärnpunkterna rätt väl:
  ”KF, som ägt Norstedts sedan 1997, håller sedan ett par år på att montera ned sitt vildvuxna konglomerat. Vid en titt i backspegeln får man en känsla av att allt kooperationen rör vid blir till stoft. KF har befunnit sig i många branscher där en omstrukturering pågått, men de har aldrig själva lyckats göra pengar på dessa.”
  ”KF:s renodling har präglats av att de vinster som gjorts vid försäljning av bolag fått täcka upp för löpande rörelseförluster i de kvarvarande. Det är en ohållbar metod.”
  ”Kooperationen kan vara en lämplig driftsform i vissa fall, men att kombinera den med konglomeratet är olyckligt. Bägge styrs mer av maktpolitik än lönsamhet. Då blir både ägarstyrning, effektivitet och ansvarsutkrävande lidande.”
  ”… kooperationens existensberättigande bygger på att deras tjänster är billigare och minst lika bra som kapitalisternas. Om KF inte kan driva sina bolag, framför allt kärnverksamheten Coop, med nollresultat eller överskott bör förbundet sälja och skifta ut pengarna till medlemmarna.”

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 06 23 19:13 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Och ändå har ju kooperationen varit större och mer framgångsrik på de områden man nu har gjort sig av med än inom kärnverksamheten, livsmedelshandeln. När det gäller bokhandel var man ojämförligt störst i Sverige, och förlagsgruppen var nummer två i Sverige.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 23 22:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^