Norges nej till EU står starkt

21 juni 2016 21:35 | Politik | Kommentering avstängd

Kanske för att frågan är så het med anledning av Storbritanniens folkomröstning om fortsatt medlemskap i EU har tidningarna Klassekampen och Nationen låtit Sentio kolla också norrmännens aktuella inställning till EU-medlemskap. Norrmännen har alltså, på den tiden då även Sverige hade sin folkomröstning om EU-medlemskap, sagt ett tydligt nej till att gå med i EU.

Norrmännen vidhåller sin uppfattning. I den aktuella mätningen säger 70,8 procent nej, bara 19,6 procent ja. 9,5 procent svarade vet inte.

I Norge är nejet ett rödgrönt projekt. EU-motståndet är störst bland dem som röstar på Senterpartiet, Kristelig Folkeparti och Rødt – här är EU-motståndet över 90 procent. Men också 83 procent av dem som röstar på Fremskrittspartiet och 61 procent av dem som röstar på Høyre finns på nej-sidan, vilket senare påminner om opinionen i Storbritannien.

EU-anhängarna har störst stöd, 24 procent, i Oslo. EU-motståndet är allra störst, 75,5 procent, bland de allra yngsta, alltså bland dem som är under 30 år.

Under senare år har EU-motståndet stadigt vuxit, från 48 procent sommaren 2006 till nu alltså runt 70 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^