Finland: Samlingspartiets nye ledare möblerar om i regeringen

21 juni 2016 17:20 | Politik | Kommentering avstängd

Vid den partikongress som finländska Samlingspartiet, Kansallinen Kokoomus, nyligen genomförde, slog ju Petteri Orpo ut Alexander Stubb i valet av partiordförande. Orpo deklarerade då, att han också ämnade ta över Stubbs post som finansminister, vilket säkert bidrog till att Stubb beslöt sig för att lämna även regeringen.

Nu visar det sig, att Orpo ville göra en större förändring av Samlingspartiets representation i regeringen än det ordförandeskifte föranledde. Det blir, om man räknar med honom själv, tre nya ministrar av de fyra partiet har i koalitionen med regeringsledande Centern, Suomen Keskusta, och populistpartiet Sannfinländarna, Perussuomalaiset.

Riksdagens andra vice talman, Paula Riisiko, tar över posten som inrikesminister, den post som Orpo tidigare själv hade. Riisiko har tidigare erfarenhet av att sitta i regeringen; hon har i olika omgångar varit omsorgs-, social- och hälsovårdsminister samt trafik- och kommunminister.

Lenita Toivakka får lämna posten som utrikeshandels- och utvecklingsminister och ersätts av riksdagsledamoten Kai Mykkänen. Bland de meriter som nämns finns att Mykkänen är rysslandskännare; dessutom sägs han ha kunskaper om energi- och klimatpolitik.

Den enda samlingspartiministern som sitter kvar på sin post är undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen.

Man kunde ju misstänka, att personbytena i regeringen hade sin bakgrund i vilka som stödde Alexander Stubb i det nyligen genomförda partiordförandevalet. Men Kai Mykkänen, helt ny i regeringen, stödde i den striden Alexander Stubb.

Samtidigt meddelade Orpo, att det blir byte av ordförande också i partiets riksdagsgrupp: Kalle Jokinen ersätter Arto Satonen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^