Finland: Fortsatt kamp om förstaplatsen mellan Centern och Socialdemokraterna

8 juni 2016 21:49 | Politik | Kommentering avstängd

I Taloustutkimus’ majmätning för Yle är Centern åter största parti.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta, får i den här mätningen 20,2 procent (- 0,2 procentenheter jämfört med förra mätningen i samma serie). Men Centern ligger fortsatt under sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 20,1 procent (- 1,4), vilket med minsta möjliga marginal petar ner partiet till platsen som näst största parti.

Centerns koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17,7 procent (+ 0,7). I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent. Inför den stundande kongressen har Alexander Stubb i ordförandevalet fått ett par utmanare, och det återstår förstås att se, hur väljarna reagerar, när de vet, vem som har vunnit.

Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har nu under lång tid i massor övergett det parti de har röstat på, och i den aktuella mätningen får partiet stöd av 9,0 procent (+ 0,5). Partiet ligger nu på femte plats, med Vänsterförbundet i hälarna.

Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu stöds av 14,8 procent (+ 1,3).

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, får i den här mätningen 8,3 procent (- 0,2). Vänsterförbundet är alltså nästan lika stort som Sannfinländarna.

Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent, stöds i den här mätningen av 4,2 procent (- 0,3).

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent, stöds också nu av 3,5 procent (- 0,1).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^