Estland: Savisaar kan fortfarande vinna striden om ordförandeskapet i Centerpartiet

30 oktober 2015 15:00 | Politik | 4 kommentarer

I Estland pågår uppladdning inför partiordförandevalet vid Keskerakonds (Centerpartiets) kongress den 29 november. Partiorganisationerna väljer delegater, och en sak som styr dessa val är ifrågasättandet av Edgar Savisaar – han har ju bland annat momentant, medan anklagelserna om korruption utreds rättsligt, avstängts från posten som borgmästare i Tallinn – som ordförande för partiet.

Inom partiet har detta lett till att han har fått en utmanare i Kadri Simson, nu vice ordförande i partiet. Men Savisaar vägrar ge sig och har tagit upp striden.

Tidningen Postimees har i en artikel kartlagt det aktuella stödet för respektive kandidat, och än så länge – beslut föreligger inte i samtliga partidistrikt – finns en uppslutning kring den sittande ordföranden.

Simson har stöd från sin hemregion: Pärnumaa (27 ombud) och Pärnu stad (28 ombud), Narva (30 ombud) och Raplamaa (20 ombud).

Kohtla-Järve (30 ombud) och Valgamaa (35 ombud) stöder Simson men kan också tänka sig att rösta på Savisaar.

Savisaar stöds av Läänemaa (20 ombud), Võrumaa (46 ombud), Tartumaa (34 ombud), Viimsi, Mustamäe (39 ombud), Pirita (16 ombud), Norra Tallinn (57 ombud), Kristiine (27 ombud), Haabersti (29 ombud) och Lasnamäe (87 ombud), samtliga i det sist nämnda halvdussinet delar av Stor-Tallinn.

Man kan notera att det mycket rysstäta Narva väljer Simson, men att Savisaar har stöd i starkt rysspräglade tallinnstadsdelar som Mustamäe och Lasnamäe. Kohtla-Järve med många ryssar är inne på att välja Simson men kan också tänka sig att behålla Savisaar.

En intressant sak att fundera över är vad som kan tänkas bli följden av att Savisaar vinner och Simson förlorar ordförandestriden. Simson och åtminstone någon av hennes ledande uppbackare är centerpartister som Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, har hoppats kunna locka över. Tar de detta steg efter att ha förlorat ordförandestriden i Keskerakond, är det ju heller inte omöjligt, att en del av hennes uppbackare bland ryssarna i nordöstra Estland kan följa med över till socialdemokratin.

4 kommentarer

 1. Intressant, men vad är det hos Centerpartiet som har attraherat ryska väljare?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 10 30 15:38 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Edgar Savisaar var en av de främsta folkfrontsledarna under Estlands frigörelse från Sovjetunionen, men han har icke desto mindre – till stor del personligen – lyckats attrahera en mycket stor andel av landets ryssar, som ser honom som en estnisk ledare som respekterar också ryssarnas legitima rättigheter.

  Att Savisaar kom att kalla det parti han bildade och ledde för Centerpartiet har nog inte så mycket med ideologi att göra. Han kände sig för hos mig och andra socialdemokrater, men vi hade ju redan stött bildandet av ett socialdemokratiskt parti med en annan folkfrontsledare, Marju Lauristin, som ordförande. Så han hittade ett mittenbetonat parti, ett centerparti, i Finland att samarbeta med i stället.

  Det här vad partier kallar sig för i Estland ska man inte dra alltför vittgående slutsatser av. Socialdemokraterna där kallade sig under en period för Mõõdukad – Moderaterna – detta för att markera att de inte var något ytterkantsparti.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 30 16:20 #

 3. ”Så han hittade ett mittenbetonat parti, ett centerparti, i Finland att samarbeta med i stället.” Finland?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2015 10 30 18:46 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Den finska centerns politiska position i dag är mer högerbetonad nu än då. På den tiden talade man om rödmylleregeringar i Finland, när både Centern och Socialdemokraterna var med om att utforma politiken.

  Comment by Enn Kokk — 2015 10 30 23:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^