Estland: Savisaars parti ännu inte i gungning. Högerparti växer

23 oktober 2015 16:53 | Politik | Kommentering avstängd

I den mån anklagelserna mot Edgar Savisaar, ledare för oppositionspartiet Keskerakond (Centerpartiet), har spelat någon roll för uppslutningen bakom hans parti, har detta hur som helst än så länge inte märkts särskilt mycket i partisympatimätningarna. I Turu-uuringute AS’ oktobermätning för ERR, Eesti Rahvusringhääling få partiet 27 procent mot 29 procent i september och 27,7 procent i valet 2015. Men Savisaar har nu i Kadri Simson fått en utmanare till posten som partiledare, och mycket kan ju förändras av hur den här kraftmätningen slutar på partikongressen senare i höst.

Tvåa, men på en betydligt lägre nivå, ligger det ledande regeringspartiet, det lätt nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), som nu stöds av 19 procent mot 21 procent förra månaden. I valet blev det här partiet störst med 30 procent.

Trea ligger dess regeringspartner Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som nu stöds av 14 procent mot 15 procent i oktober. Partiet har alltså inte återhämtat sig efter den stjärnsmäll det fick i valet, med ett resultat på bara 15,2 procent.

Men riktigt illa ute är det tredje partiet i den här omaka regeringskoalitionen, konservativa, kristna och estnationella IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika). Det stöddes i valet av 13,7 procent, fick i september 9 procent och är nu nere på 8 procent.

Det finns där utöver två partier som liksom Centerpartiet står utanför regeringskoalitionen men som politiskt står längre till höger.

Vabaerakond (Fria partiet), som i valet fick 8,7 procent, hade under en akut kris för Reformierakond mycket högt stöd, sjönk i september till 11 procent men är nu med 14 procent jämnstora med Socialdemokraterna.

Minst i valet, med 8,1 procent, blev Konservatiivne Rahvaerakond (Konservativa folkpartiet). Det stöddes i september av bara 6 procent men är nu uppe i 10 procent, vilket kan tänkas ha som bakgrund övergångar från IRL samt det här partiets flyktingmotstånd.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^