Läget inför valet ljusare för estniska socialdemokraterna

24 februari 2015 16:35 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare (den 9 februari) redovisat en estnisk opinionsundersökning från Turuuuringute AS, där läget såg ganska dystert ut för de estniska socialdemokraterna, och där framför allt det populistiska Centerpartiet såg ut att gå mot en stor seger.

Nu redovisar tidningen Postimees en undersökning, gjord av TNS Emor, där läget inför valet till Riigikogu (Riksdagen) 1 mars är mycket jämnare.

I knapp ledning, 23 procent mot 25 procent i januari (i samma undersökningsserie), ligger i den här undersökningen det nyliberalt anstrukna ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet). Det är ett sämre resultat än i förra valet, då partiet stöddes av 28,6 procent.

Men ledningen över oppositionspartiet Keskerakond (Centerpartiet) ligger inom felmarginalen. I den här undersökningsserien får Edgar Savisaars av de flesta av landets ryssar stödda Keskerakond 22 procent både i februari och i januari. Det här är ett resultat aningen under det i förra valet, 23,3 procent.

I den undersökning jag inledningsvis refererade till verkade Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, vara i fritt fall – men den nu aktuella undersökningen kan tolkas som att partiet efter en viss nedgång är på väg uppåt igen. I februarimätningen får partiet 20 procent mot 18 procent i januari. Båda siffrorna ligger över partiets resultat i förra valet, 17,1 procent. Dock hade nog partiet, som numera befinner sig i regeringsställning tillsammans med Reformpartiet, ändå väntat sig ännu bättre siffror: I partiets riksdagsgrupp finns ju numera också avhoppade centerpartister.

Den estniska riksdagens fjärde parti, det kristna, socialkonservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), befinner sig dock enligt den här undersökningen inte hack i häl på Socialdemokraterna. IRL stöds nu av 14 procent mot 15 procent i januari. Partiet ligger alltså långt under sitt valresultat förra gången, 20,5 procent.

Estlands Gröna, Rohelised, får 2 procent både i januari och i februari och ser inte ut att nu heller komma tillbaka till den estniska Riksdagen, som har femprocntsspärr.

Men två andra, borgerliga partier ser ut att kunna klara spärren.

Vabaerakond (Fria partiet), som i januarimätningen stöddes av 8 procent, stöds nu av 9 procent.

Och lika mycket får den här gången Konservatiivne Rahvapartei (Konservativa Folkpartiet), som i januari hade stöd av 5 procent.

Danmark: Ordningen i toppen återställd

24 februari 2015 12:36 | Politik | Kommentering avstängd

Framgången för Dansk Folkeparti och den motsvarande nedgången för Socialdemokratiet i den mätning från Nordstat jag nyligen redovisade kan ha varit tillfällig – betingad av reaktioner på dödsskjutningarna i Danmark – eller helt enkelt en felräkning, men de bekräftas inte i Voxmeters senaste mätning.

Uppslutningen bakom Socialdemokratiet, 23,7 procent, ger partiet en förstaplats. Därmed skulle partiet också vara ganska nära sitt eget resultat i 2011 års folketingsgval, 24,8 procent.

I sammanvägningen av resultat i mätningar från olika institut, Berlingske Barometer, ligger partiet på samma tal som det borgerliga oppositionspartiet Venstre, 23,4 procent. Men i den aktuella mätningen ligger nu Venstre åter tvåa med 23,5 procent, en notering klart under partiets stöd i 2011 års val, 26,7 procent.

Det mest intressanta i Voxmeters senaste mätning är emellertid, att högerpopulistiska Dansk Folkeparti bara får 18,3 procent mot 20,1 procent i Berlingske Barometer. Men naturligtvis är också 18,3 procent avsevärt mer än de 12,3 procent partiet fick i valet 2011.

Socialdemokratiets kvarvarande partner i regeringen, socialliberala Radikale Venstre, stöds i den här mätningen av 7,7 procent mot 7,2 procent i Barometern. Partiet ligger numera alltså på en lite lägre nivå än i 2011 års val, 9,5 procent.

Deras tidigare stöd också i regeringen, Socialistisk Folkeparti, får i den aktuella mätningen 7,1 procent mot 6,7 procent i Barometern men hela 9,2 procent i valet 2011.

Och SFs medtävlare om vänsterrösterna, gröna och feministiska Enhedslisten, får hos Voxmeter 8,8 procent mot 8,6 procent i Barometern. Båda siffrorna ligger över partiets resultat 2011, 6,7 procent.

Ingen ljusning syns för Konservative Folkeparti, som i både den aktuella mätningen och i Voxmeters genomsnitt hamnar på 4,2 procent, resultat under partiets mediokra valresultat 2011, 4,9 procent.

Bättre går det då för Liberal Alliance, som i valet 2011 fick 5,0 procent. I den aktuella mätningen stöds partiet av 6,1 procent, i Barometern av 5,8 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^