(S) största parti i ytterligare en dansk undersökning

11 februari 2015 12:33 | Politik | Kommentering avstängd

Jag redovisade för kort tid sen en dansk undersökning, som stökade om i toppen på den danska partiligan.

Nu kommer ytterligare en undersökning, den här gången från Voxmeter, som även den ger Socialdemokratiet platsen som största parti. Voxmeter ger partiet 23,6 procent, och därmed förefaller valresultatet 2011, 24,8 procent, nåbart.

I det viktade genomsnittet av mätningar från senare tid, Berlingske Barometer, får högerborgerliga Venstre fortfarande ett lika högt stöd som (S), 23,2 procent, men också i Voxmeters mätning ligger Venstre med 22,6 procent först tvåa efter Socialdemokratiet. Eftersom Venstre i folketingsvalet 2011 fick så mycket som 26,7 procent, är dess låga tal i de senaste mätningarna anmärkningsvärda.

På tredje plats, med 19,7 procent i den aktuella mätningen och 20,5 procent i Barometern, hittar man det högerpopulistiska Dansk Folkeprti, som i valet 2011 stöddes av bara 12,3 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, får i den aktuella Voxmeter-mätningen 7,8 procent och i Barometern 7,4 procent. Också den här mätningen placerar alltså RV på en nivå under sitt valresultat 2011, 9,5 procent.

Deras avhoppade regeringspartner Socialistisk Folkeparti får i den här mätningen 6,5 procent och i Barometern 6,7 procent. Också det är en nivå under partiets resultat i folketingsvalet 2011, 9,2 procent.

Över sitt resultat i valet 2011, 6,7 procent, ligger även i den här undersökningen SFs huvudkonkurrens om vänsterrösterna, rödgröna och feministiska Enhedslisten med 8,7 procent (8,8 procent i Barometern).

Även enligt den här undersökningen består de borgerligas övertag, men det är en effekt av högerpopulistiska Dansk Folkepartis tillväxt, inte för att de normala borgerliga partierna har blivit större.

I den aktuella Voxmeter-mätningen stöds Konservative Folkeparti, som i valet 2011 fick 4,9 procent, i dag av 4,8 procent, och det sammanvägda talet i Barometern är 4,4 procent.

Aningen bättre än i valet, 5,0 procent, går det dock för Liberal Alliance, som i den aktuella undersökningen får 5,5 procent och i Barometern 5,1 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^