Läget inför valet ljusare för estniska socialdemokraterna

24 februari 2015 16:35 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare (den 9 februari) redovisat en estnisk opinionsundersökning från Turuuuringute AS, där läget såg ganska dystert ut för de estniska socialdemokraterna, och där framför allt det populistiska Centerpartiet såg ut att gå mot en stor seger.

Nu redovisar tidningen Postimees en undersökning, gjord av TNS Emor, där läget inför valet till Riigikogu (Riksdagen) 1 mars är mycket jämnare.

I knapp ledning, 23 procent mot 25 procent i januari (i samma undersökningsserie), ligger i den här undersökningen det nyliberalt anstrukna ledande regeringspartiet Reformierakond (Reformpartiet). Det är ett sämre resultat än i förra valet, då partiet stöddes av 28,6 procent.

Men ledningen över oppositionspartiet Keskerakond (Centerpartiet) ligger inom felmarginalen. I den här undersökningsserien får Edgar Savisaars av de flesta av landets ryssar stödda Keskerakond 22 procent både i februari och i januari. Det här är ett resultat aningen under det i förra valet, 23,3 procent.

I den undersökning jag inledningsvis refererade till verkade Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, vara i fritt fall – men den nu aktuella undersökningen kan tolkas som att partiet efter en viss nedgång är på väg uppåt igen. I februarimätningen får partiet 20 procent mot 18 procent i januari. Båda siffrorna ligger över partiets resultat i förra valet, 17,1 procent. Dock hade nog partiet, som numera befinner sig i regeringsställning tillsammans med Reformpartiet, ändå väntat sig ännu bättre siffror: I partiets riksdagsgrupp finns ju numera också avhoppade centerpartister.

Den estniska riksdagens fjärde parti, det kristna, socialkonservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), befinner sig dock enligt den här undersökningen inte hack i häl på Socialdemokraterna. IRL stöds nu av 14 procent mot 15 procent i januari. Partiet ligger alltså långt under sitt valresultat förra gången, 20,5 procent.

Estlands Gröna, Rohelised, får 2 procent både i januari och i februari och ser inte ut att nu heller komma tillbaka till den estniska Riksdagen, som har femprocntsspärr.

Men två andra, borgerliga partier ser ut att kunna klara spärren.

Vabaerakond (Fria partiet), som i januarimätningen stöddes av 8 procent, stöds nu av 9 procent.

Och lika mycket får den här gången Konservatiivne Rahvapartei (Konservativa Folkpartiet), som i januari hade stöd av 5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^