Gammal EU-motståndare blir vice ordförande i norska Arbeiderpartiet

10 februari 2015 12:12 | Politik | Kommentering avstängd

Det anses nu vara ganska klart, att Trond Giske blir ny vice ordförande i norska Arbeiderpartiet.

Giske, född 1966 i Trondheim, har under perioden 2008 till 2013 (då Arbeiderpartiet förlorade regeringsmakten) varit i tur och ordning barn- och jämställdhetsminister, kultur- och kyrkominister samt närings- och handelsminister.

Det sista är intressant med tanke på att Giske, som 1992-1996 var ordförande i AUF, Arbeidernes ungdomsfylking, alltså motsvarigheten till vårt SSU, också 1993-1994 var styrelsemedlem i Sosialdemokrater mot EU.

Jag följde själv EU-frågan också i grannländerna – reste i egenskap av de svenska Socialdemokraternas nordiske sekreterare mycket där – och följde bland annat debatten inför folkomröstningarna om anslutning eller icke till EU. I Norge var ledningen för Arbeiderpartiet för EU-anslutning, men viktiga delar av partiets ungdomsförbund fronderade, och nej-sidan vann.

Arbeiderpartiet lyckades hantera den här konflikten ganska väl och bordlade i realiteten frågan om en eventuell EU-anslutning för en obestämd framtid och bildade i stället koalitionsregering med två militant EU-fientliga partier, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet.

Alltså finns det i dag ingen anledning att se valet av Giske som något annat än det det är, ett uttryck för hans starka ställning i norsk arbetarrörelse.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^