Dagbladet (S) – förr Nya Samhället – går i graven

20 februari 2015 12:56 | Media, Politik | 25 kommentarer

När vi i krigsslutet kom som flyktingar till Sverige, lyckades vi 1945 få hyra nederdelen av ett hus i Juniskär, en kustby i dåvarande Njurunda kommun, numera inkorporerad i Sundsvall. Vår hyresvärd var en då ung murare, Kjell Nordin, och han kom ganska snart att bli ett slags extramedlem i vår familj.

Jag bodde kvar där permanent tills jag hade tagit studenten 1958, men pappa (Edgar Kokk 1912-1977) och mamma (Edla Kokk 1915-1994) bodde kvar hos Kjell livet ut, och eftersom jag och mina bröder såg Kjell som en extra familjemedlem, fortsatte vi alla att även efter mammas död fram till Kjells frånfälle 2007 åka upp till vårt barndomshem och hälsa på Kjell.

Kjell var inte bara en arbetare av den gamla stammen – han var också aktiv fackföreningsman (i Byggnads) och socialdemokrat, en påfallande radikal sådan.

Han kom ganska snart att politiskt påverka mig, som var äldst i brödraskaran, och det hela ändade i att hela min estniska familj aldrig kom att rösta på något annat än Socialdemokraterna. För Kjell var det självklart att prenumerera på socialdemokratiska Nya Samhället, från 1955 omdöpt till det mer könlösa Dagbladet. (Evert Kumm, som under en period jobbade på ledarredaktionen, tyckte, att det i så fall hade varit mycket bättre att döpa om tidningen till Samhället, som den ändå hette i folkmun.)

Dagbladet / Nya Samhället (startad 1900) har en stolt tidningshistoria med Ture Nerman och Moje Västberg bland de tidiga redaktörerna. Från min egen tid som aktiv läsare minns jag bland annat Ewert Söderberg som ledarskribent.

Men många legendariska journalister skrev i den här tidningen: Molla, Sam (Gösta Swedenmark, far till Eva och Peter Swedenmark) och andra.

Men som den mycket mångsidige tidningsläsare jag var redan i unga år, läste jag förstås också serierna, bland dem Eugen SemitjovsAllan Kämpe”.

Upplagemässigt låg tidningen, trots att sundsvallsområdet var ett mycket rött område, efter huvudkonkurrenten, Sundsvalls Tidning – delvis berodde det här på att också arbetarkvinnorna ville ha tillgång till de många annonserna i ST.

Att tidningen sedan år 2000 har ägts av den stora borgerliga mediakoncernen MittMedia har inte hjälpt. Redan för tre år sen var tidningen nedläggnignshotad men räddades då genom ett ökat samarbete med Sundsvalls Tidning och stora personalneddragningar.

Nu är läget, vad jag har läst mig till, ännu risigare: Antalet prenumeranter är nere i 6.400, och många även av dessa är osäkra, eftersom de har lockats med rabatterade prenumerationspriser.

Så i slutet av den här månaden läggs Dagbladet ned, och prenumeranterna börjar i stället få Sundsvalls Tidning. Med en daglig S-märkt krönika som tröst.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^