Danmark: Socialdemokratiet på ny, mycket hög nivå

16 februari 2015 14:33 | Politik | Kommentering avstängd

Hur de avskyvärda dåden i København slår politiskt, vet vi ännu inte. I DN läser jag en artikel av den danske författaren Carsten Jensen, där han anklagar statsminister Helle Thorning-Schmidt för senfärdighet i kommentarerna till det som hände, men en statsminister måste ju också ha så mycket fakta på bordet som möjligt innan hon går ut i frågor som skuld, och det jag sen hörde henne säga var det inget fel på.

Men tillbaka alltså till ett par färska opinionsundersökningar, som inte speglar eventuella effekter av de här händelserna.

Den första av dem, från Wilke, ger Socialdemokratiet ett stöd över partiets resultat i 2011 års folketingsval, 24,8 procent. Partiet får hos Wilke ett anmärkningsvärt högt stöd, 25,6 procent. I den andra mätningen, från Voxmeter, får partiet 23,8 procent. Därmed ligger partiet i Berlingske Barometer också på 23,8 procent. Socialdemokratiet har nu i flera mätningar varit Danmarks största parti.

Det stora borgerliga oppositionspartiet Venstre, som i förra valet med 26,7 procent faktiskt var större än Socialdemokratiet, får i Wilkes mätning 23,0 procent och i Voxmeter-mätningen 22,6 procent, vilket i Barometern ger 23 procent. Partiet har nu i en rad mätningar hamnat på en nivå, klart under sitt valresultat 2011.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som i valet 2011 stöddes av 12,3 procent, ligger numera på en mycket hög nivå: får hos Wilke 19,8 procent och hos Voxmeter 19,1 procent, men i Barometern, som speglar ytterligare mätningar lite bakåt i tiden, är stödet 20,0 procent. En intressant fråga är om terrordåden åter, också mer generellt, kommer att öka främlingsfientligheten i Danmark och därmed, möjligen, stödet för Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiets höga siffror ökar nu möjligen partiets förhoppningar inför det förestående folketingsvalet, men här är problemet, att dess framgångar delvis tycks ha skett på bekostnad av övriga vänsterpartier.

Socialliberala Radikale Venstre, som samregerar med Socialdemokratiet, fick i valet 2011 stöd av hela 9,5 procent men är nu hos Wilke nere på 6,7 procent och hos Voxmeter nere på 7,5 procent, vilket ger ett Barometer-medeltal på 7,3 procent.

Deras avhoppade tidigare partner Socialistisk Folkeparti, som i valet 2011 fick 9,2 procent, ligger nu hos Wilke på 6,7 procent och hos Voxmeter på 6,8 procent; Barometer-genomsnittet är 6,7 procent.

Fortfarande ligger dess konkurrent på vänsterkanten, gröna och feministiska Enhedslisten över sitt resultat 2011, 6,7 procent. Men partiets gallupresultat, 7,4 procent hos Wilke och 8,8 procent hos Voxmeter, 8,6 procent i Barometern, räcker inte.

Konservative Folkeparti, som stöddes av 4,9 procent 2011, ligger även i de här undersökningarna lägre än då: 4,7 procent hos Wilke, 4,5 procent hos Voxmeter, 4,5 procent också i Barometern.

Ovanför sitt valresultat 2011, 5,0 procent, ligger nu stadigvarande Liberal Alliance med 5,6 procent hos Wilke och hela 6,2 procent hos Voxmeter – det här ger i Barometern genomsnittssiffran 5,5 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^