Svårt att hitta partier, som bärs på en framgångsvåg inför valet i Finland den 19 april

27 februari 2015 14:01 | Politik | Kommentering avstängd

Finland har val till Eduskunta, Riksdagen, den 19 april, men det är svårt att se någon bestående trend i opinionsmätningarna.

Taloustutkimus’ februarimätning för Yle registrerar minus för alla de tre största partierna, det största av dem i opposition, de andra två – med olika placering på den politiska höger-vänsterskalan – i regeringsställning.

Det stora och länge växande oppositionspartiet i Finland är Suomen Keskusta (Centern), som är ett borgerligt, småfolkspräglat parti med ibland vissa vänsterpopulistiska inslag i sin politik. Det här partiet fick en stjärnsmäll i 2011 års val, samlade bara 15,8 procent, och lämnade regeringen för en period av återhämtning. Återhämta sig har partiet lyckats med med besked – det har blivit Finlands överlägset största parti. Men i den här mätningen minskar partiet med 1,1 procent och landar nu på 24,9 procent, också det i och för sig en mycket hög siffra.

Näst störst – men märk gapet – är numera ett av regeringspartierna, Sosialidemokraattinen Puolue (Sociademokratiska partiet). Socialdemokraterna får i den aktuella mätningen 16,8 procent, vilket också innebär en liten tillbakagång. Fortfarande ligger partiet alltså under sitt inte särskilt lysande valresultat 2011, 19,1 procent.

Först på tredje plats, med 16,2 procent, hamnar valvinnaren i 2011 års val (20,4 procent) och regeringsbildaren Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som också det fortsätter att tappa i stöd. Nedgången för Samlingspartiet har kommit sedan Alexander Stubb valdes till ordförande och därmed också blev statsminister, och om den sedan också präglar partiets resultat i valet senare i vår, ska det bli intressant att se, om Stubb får behålla sina poster.

Det fjärde stora partiet i Finland, högerpopulistiska Perussumalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2011 fick samma procentandel, 19,1 procent, som Socialdemokraterna men i röster räknat blev något mindre, har haft en nedåtgående kurva, men ökar i den här mätningen med 0,6 procentenheter till 15,4 procent. Det här partiet är i opposition.

Det är numera också två partier, som från början fanns med i regeringskoalitionen men som båda har hoppat av.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet 2011 fick stöd av 8,1 procent, ökar i den aktuella mätningen med 0,6 procentenheter och hamnar då på 8,8 procent.

Och Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet 2011 fick 7,3 procent, ökar med 0,5 procentenheter och landar även det på 8,8 procent.

De två återstående partierna finns kvar i koalitionsregeringen. Båda backar.

Svenska Folkpartiet, som i valet 2011 stöddes av 4,3 procent, är i den här mätningen nere på 4 procent.

Och Kristillisdemokraattit (Kristdemokraterna) är nere på låga 3,3 procent mot 4,0 procent i valet 2011.

3.420 personer ingår i den här undersökningen, genomförd 2-24 februari.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^