Sik: rökt, gravad, grillad

23 maj 2013 16:33 | Mat & dryck | 3 kommentarer

Sik är en mycke god matfisk. I går fick jag på Coop Konsum här i Öregrund tag på rökt sik, givetvis levererad av vårt lokala fiskföretag, Stora Risten.

Jag serverade siken med kokt potatis plus färsk skivad gurka och Felix’ saltgurka.

Ännu godare är gravad sik, faktiskt godare än gravad lax. I princip gravar man sik som lax, men man måste se upp med och åtgärda en sak. Sik kan innehålla trikiner, och för att få död på dem måste man ha siken i frysen före gravningen. Men det är värt besväret.

Kan man få tag på färsk sik, är den också en utmärkt fisk att grilla; det är värt besväret att fjälla den. För att skydda den under grillningen, på en vanlig grill utomhus, brukar jag svepa in den i blad från libbsticka, inte bara för att skydda fisken från att brännas utan också för att libbstickan har egenskapen att framhäva sikens egen smak. Dess förinnan har jag sköljt den och strött på seltin och vitpeppar inuti och utanpå. I magen lägger jag en klick smör plus kryddörter som dill och citronmeliss och gräslök, även bitar eller skivor av citron. Fisken bör vändas under grillningen för att få lite stekyta på båda sidor.

Serveras med kokt potatis och ett vitt vin.

Ny borgerlig regering i Ísland – och dess första åtgärd är att avbryta förhandlingarna om medlemskap i EU

23 maj 2013 15:51 | Politik | 2 kommentarer

Jag har tidigare skrivit om alltingsvalet i Ísland, som ändade i borgerlig valseger. De regeringsbildande partierna blev de väntade, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) som i valet nyligen fick 27 procent (19 mandat) samt Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som hamnade på 24 procent (19 mandat).

Det enda överraskande med regeringsbildningen är att ledaren för Framsóknarflokkurinn, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, är den som blir statsminister – men hans parti gick ju, även om det inte blev störst, starkt framåt. Och Sjálfstæðisflokkurinn, vars ledare Bjarni Benediktsson blir vice statsminister, väljer förmodligen att manövrera försiktigt, bland annat för att hans parti var så inblandat i den kris som ledde till den förra rödgröna regeringen.

Den förra nu avgångna regeringen under ledning av Jóhanna Sigurðardóttir ansökte i juli 2009 om isländskt EU-medlemskap, men i realiteten var bara hennes eget socialdemokratiska parti, Samfylkingin (Samlingsfronten) för EU-inträde. Förhandlingarna hann inte slutföras, och eftersom de borgerliga partier, som nu bildar regering i Ísland, båda är mot isländskt inträde i EU, har de meddelat att förhandlingarna om medlemskap omedelbart avbryts.

Fullt kaos i Norge om vad som är regeringsalternativet

23 maj 2013 14:52 | Politik | Kommentering avstängd

Som jag rapporterazde här om dagen, pekar de norska opinionsmätningarna mot ett valresultat, där den sittande rödgröna regeringen förlorar sin majoritet.

Høyres framgång är obestridlig, och borde normalt vid ett valresultat som liknar resultatet i opinionsundersökningarna leda till ett regeringsskifte efter höstens val. Men så enkel är inte saken.

Problemet är det populistiska Fremskrittspartiet, som förstås i det trängda läge som indikeras av sjunkande opinionssiffror mopsar upp sig och börjar ställa villkor.

De båda borgerliga mittenpartier, som är oppositionspartier, Venstre och Kristelig Folkeparti, har visat vilja att göra budgetuppgörelser med den sittande rödgröna regeringen, i vilken också ett av de borgerliga mittenpartierna, Senterpartiet, ingår, och ingen av partiledarna i de här partierna vill ha med Fremskrittspartiet i en høyreledd regring efter valet. Det finns opinionsundersökningar som visar, att mittenväljarna avskyr FrP som pesten. Det är en av förklaringarna till att även de mittenpartier som står utanför regeringen skulle skulle kunna tänka sig att söka samarbete med Arbeiderpartiet.

FrP-ledaren Siv Jensen har svarat, att Fremskrittspartiets stöd till en ny, høyreledd regering är avhängig av att partiet får vara med och bilda regering. Ingen regering som FrP står utanför kan räkna med partiets stöd i Stortinget.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^