Ny borgerlig regering i Ísland – och dess första åtgärd är att avbryta förhandlingarna om medlemskap i EU

23 maj 2013 15:51 | Politik | 2 kommentarer

Jag har tidigare skrivit om alltingsvalet i Ísland, som ändade i borgerlig valseger. De regeringsbildande partierna blev de väntade, Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) som i valet nyligen fick 27 procent (19 mandat) samt Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), som hamnade på 24 procent (19 mandat).

Det enda överraskande med regeringsbildningen är att ledaren för Framsóknarflokkurinn, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, är den som blir statsminister – men hans parti gick ju, även om det inte blev störst, starkt framåt. Och Sjálfstæðisflokkurinn, vars ledare Bjarni Benediktsson blir vice statsminister, väljer förmodligen att manövrera försiktigt, bland annat för att hans parti var så inblandat i den kris som ledde till den förra rödgröna regeringen.

Den förra nu avgångna regeringen under ledning av Jóhanna Sigurðardóttir ansökte i juli 2009 om isländskt EU-medlemskap, men i realiteten var bara hennes eget socialdemokratiska parti, Samfylkingin (Samlingsfronten) för EU-inträde. Förhandlingarna hann inte slutföras, och eftersom de borgerliga partier, som nu bildar regering i Ísland, båda är mot isländskt inträde i EU, har de meddelat att förhandlingarna om medlemskap omedelbart avbryts.

2 kommentarer

  1. Island gör helt rätt i att värna sin självständighet och inte gå med i diktaturen EU(SSR). Island har ett unikt jordbruk och fiske, en unik ekonomi överhuvudtaget, som väl är har man egen riksbank och valuta och klarade därför finanskraschen bäst av alla länder i världen, där lät man alla banker gå i konkurs, precis som det skall gå till i en marknadsekonomi.

    Comment by Johnny Andersson — 2013 05 23 16:13 #

  2. Till Johnny Andersson: Om du tror att min text om Ísland är en kritik mot landets EU-skepsis, är det fel. Jag var själv en gång i världen en av de ledande personerna i Socialdemokrater mot EMU och hade dess förinnan röstat nej till svenskt medlemskap i EU.

    Jag förstår det kompakta EU-moltståndet i Ísland.

    Comment by Enn Kokk — 2013 05 23 16:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^