Sik: rökt, gravad, grillad

23 maj 2013 16:33 | Mat & dryck | 3 kommentarer

Sik är en mycke god matfisk. I går fick jag på Coop Konsum här i Öregrund tag på rökt sik, givetvis levererad av vårt lokala fiskföretag, Stora Risten.

Jag serverade siken med kokt potatis plus färsk skivad gurka och Felix’ saltgurka.

Ännu godare är gravad sik, faktiskt godare än gravad lax. I princip gravar man sik som lax, men man måste se upp med och åtgärda en sak. Sik kan innehålla trikiner, och för att få död på dem måste man ha siken i frysen före gravningen. Men det är värt besväret.

Kan man få tag på färsk sik, är den också en utmärkt fisk att grilla; det är värt besväret att fjälla den. För att skydda den under grillningen, på en vanlig grill utomhus, brukar jag svepa in den i blad från libbsticka, inte bara för att skydda fisken från att brännas utan också för att libbstickan har egenskapen att framhäva sikens egen smak. Dess förinnan har jag sköljt den och strött på seltin och vitpeppar inuti och utanpå. I magen lägger jag en klick smör plus kryddörter som dill och citronmeliss och gräslök, även bitar eller skivor av citron. Fisken bör vändas under grillningen för att få lite stekyta på båda sidor.

Serveras med kokt potatis och ett vitt vin.

3 kommentarer

 1. Jag antar att du menar dynt, dvs förstadiet till binnikemask, och inte trikiner.
  Annars har du helt rätt i att gravad sik är gott. Ännu godare är gravad strömming.

  Comment by Gunnar Westman — 2013 05 23 16:43 #

 2. Mycket trevliga recept, jag blir inspirerad. Ska prova att grava och grilla sik i sommar. Annars är det abborrfiléer som gäller…gärna med mandelpotatis, gräddsås med gräslök. Eller rökt, på hårdbrödsmörgås. Har ni lika frodiga örtagårdar idag förstår jag att libbstickan räcker att slå in siken i :) Kram till er!

  Comment by Eva Marcusdotter — 2013 05 23 20:53 #

 3. Till Eva Marcusdotter: Rökt abborre är en av mina absoluta fiskfavoriter. Min farsa rökte jämt abborrar under mina pojkår i Juniskär.

  Comment by Enn Kokk — 2013 05 23 20:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^