Fullt kaos i Norge om vad som är regeringsalternativet

23 maj 2013 14:52 | Politik | Kommentering avstängd

Som jag rapporterazde här om dagen, pekar de norska opinionsmätningarna mot ett valresultat, där den sittande rödgröna regeringen förlorar sin majoritet.

Høyres framgång är obestridlig, och borde normalt vid ett valresultat som liknar resultatet i opinionsundersökningarna leda till ett regeringsskifte efter höstens val. Men så enkel är inte saken.

Problemet är det populistiska Fremskrittspartiet, som förstås i det trängda läge som indikeras av sjunkande opinionssiffror mopsar upp sig och börjar ställa villkor.

De båda borgerliga mittenpartier, som är oppositionspartier, Venstre och Kristelig Folkeparti, har visat vilja att göra budgetuppgörelser med den sittande rödgröna regeringen, i vilken också ett av de borgerliga mittenpartierna, Senterpartiet, ingår, och ingen av partiledarna i de här partierna vill ha med Fremskrittspartiet i en høyreledd regring efter valet. Det finns opinionsundersökningar som visar, att mittenväljarna avskyr FrP som pesten. Det är en av förklaringarna till att även de mittenpartier som står utanför regeringen skulle skulle kunna tänka sig att söka samarbete med Arbeiderpartiet.

FrP-ledaren Siv Jensen har svarat, att Fremskrittspartiets stöd till en ny, høyreledd regering är avhängig av att partiet får vara med och bilda regering. Ingen regering som FrP står utanför kan räkna med partiets stöd i Stortinget.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^