Centern återtar mark i Finland – Sannfinländarna bakåt

27 maj 2013 14:52 | Politik | Kommentering avstängd

Finlands motsvarighet till de högerpopulistiska och invandrarfientliga partier, som har etablerat sig också i Danmark, Norge och Sverige, heter Perussuomalaiset (Sannfinnländarna). Det här partiet, under ledning av Timo Soini, gjorde en verklig skräll i riksdagsvalet 2011 och ökade med hela 15,0 procent till 19,1 procent.

Största parti blev motsvarigheten till våra moderater, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), som fick 20,4 procent (- 1,9).

Socialdemokraterna, Suomen Sosialidemokraatinen Puolue (under ledning av Jutta Urpilainen), fick också 19,1 procent (- 2,3) men klarade hårfint att få platsen som Finlands andra parti i storlek.

Valets stora förlorare blev Suomen Keskusta (Centern), länge normalt en av de tre stora partierna i Finland. Nu samlade partiet bara 15,8 procent (- 7,4).

Också de mindre partierna förlorade röster.

Motsvarigheten till vårt miljöparti, Vihreä Liitto (Gröna förbundet) fick 7,3 procent (-1,2).

Suomen Kristillisdemokraattit (Kristdemokraterna) fick 4,8 procent (- 0,8).

Svenska Folkpartiet fick 4,3 procent (- 0,3).

Och Vasemistoliitto (Vänsterförbundet) fick 8,1 procent (- 0,7).

Finland har en lång tradition av blocköverskridande koalitionsregeringar, och budet att bilda regering går till ledaren för det största partiet. Statsminister blev således Jyrki Katainen från Samlingspartiet.

En majoritetsregering bildades av-partier från hela den politiska skalan, förutom Svenska Folkpartiet som alltid brukar ingå i finländska regeringar även Socialdemokraterna, Gröna Förbundet, Kristdemokraterna och Vänsterförbundet.

Utanför stod således dels Sannfinländarna, dels Centern som behövde slicka såren.

Stödet för Sannfinländarna sjunker. I TNS Gallups aprilmätning (25 mars-20 april) för Helsingin Sanomat får partiet 16,9 procent (18,7 i mars),

Centern däremot har en uppåtgående kurva: Resultatet i marsmätningen var 17,9 procent, och i april stöddes partiet av 19,1 procent. Därmed har Centern blivit näst största parti.

Centern har alltså gått om inte bara Sannfinländarna utan också Socialdemokraterna. SDP ligger i april med 17,9 procent (18,1 procent i mars) på tredje plats.

Ohotad etta är fortsatt Samlingspartiet, som får 20,1 procent i aprilmätningen (21,0 procent i mars).

Gröna Förbundet fick i aprilmätningen 8,3 procent (7,8 i mars).

Svenska Folkpartiet fick i aprilmätningen 4,4 procent, samma siffra som i mars.

Kristdemokraterna fick 4,3 procent i april mot 3,2 i mars.

Vänsterförbundet slutligen fick i aprilmätningen 8,1 procent, i marsmätningen 7,9.

Invandrings- och flyktingfrågorna spränger den borgerliga fronten i Norge

27 maj 2013 10:56 | Politik | Kommentering avstängd

Dagsavisen rapporterar, att ledande politiker i Fremskrittspartiet – bland dem förre partiledaren Carl I Hagen – vill fokusera valkampanjen ännu mer på en uppstramning av invandringspolitiken, på det som i partiets program på området uttrycks så här: ”Norges mottak av mennesker fra land utenfor den vestlige kulturkrets begrenses kraftig.”

Man kräver också ett nytt departement för invandring och integration, och det är helt uppenbart att partiet i en regeringsförhandling efter höstens val hoppas kunna lägga beslag på ministerposten i fråga.

Det här bidrar knappast till att göra de redan tveksamma Venstre och Kristelig Folkeparti mer positiva till att sitta i samma borgerliga regering som FrP.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^