Läget kärvt för den arbeiderpartiledda regeringen i Norge

13 maj 2013 13:18 | Politik | 2 kommentarer

Den rödgröna koalitionsregeringen i Norge kunde sitta kvar också efter sortingsvalet 2009. Arbeiderpartiet fick då 35,4 procent (64 mandat), Sosialistisk Venstreparti 6,2 procent (11 mandat) och Senterpartiet 6,2 procent (11 mandat). Rød valgallianse med 1,3 procent kom inte in i Stortinget.

Största oppositionsparti blev Fremskrittspartiet med 22,9 procent (41 mandat). Fremskrittspartiet har främlingsfientliga drag, men det är också ett mycket mer brett populisiskt missnöjesparti än till exempel Sverigedemokraterna.

Det traditionellt ledande borgerliga partiet, Høyre, fick i det här valet bara 17,2 procent av rösterna och 30 mandat.

Kristelig Folkeparti fick 5,5 procent och 10 mandat.

Liberala Venstre fick 3,9 procent och 2 mandat.

Under den här mandatperioden har det gått si och så för den rödgröna koalitionsregeringen. Efter bombdådet i Oslo och massakern på Utøya såg det ett slag ut att gå bättre för Arbeiderpartiet, medan Fremskrittspartiet, som ju attentatsmannen tidigarfe hade varit medlem i, backade, men sedan har regeringspartierna åter hamnat i ett svårt motlut.

Det som har hänt på den motsatta sidan är att Høyre har återtagit sin traditionella roll som ledande oppositionsparti. I den senaste mätningen i Dagens Næringsliv är Høyre fortsatt största oppositionsparti, men det har backat med 3,8 procnt och får nu 28,7 procent.

Arbeiderpartiet är därmed åter största parti; det får i den här mätningen 30,2 procent (+ 0,6).

Fast vore det val i dag, skulle det inte räcka, även om också SV och SP går en smula framåt: Sosialistisk Venstreparti får i den här mätningen 4,6 procent (+ 0,1) och Senterpartiet 5,2 procent (+ 0,6). Dessutom har Rød Valgallianse chans att ta ett mandat i Oslo.

De borgerliga mittenpartierna går framåt: Kristelig Folkeparti får 6 procent (+ 1,1) och Venstre 5,2 procent (+ 0,8). Fremskrittspartiet backar lite (- 0,6) och får nu 15,1 procent.

Sammanlagt skulle de borgerliga oppositionspartierna, om den här mätningen var ett valresultat, få 98 av de 169 platserna i Stortinget.

Som synes finns något miljöpartiliknande inte i det norska Stortinget. I regeringskoalitionen har kanske främst SV försökt attrahera de gröna väljarna, och på den andra kanten har främst Venstre haft motsvarande ambitioner. Nu finns i alla fall ett norskt Miljøpartiet de Grønne, men hittills har det inte varit framgångsrikt. I den här mätningen får det 1,8 procent.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^