Rödluvan, berättad för barn i Ghana

13 mars 2012 20:16 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Sagan om Rödluvan känns lätt igen i Niki Dalys bilderbok ”Söta Salma” (översättning Britt Isaksson, En bok för alla, 2012, ursprungligen utgiven på svenska av Förlaget Hjulet, 2006).

I den här versionen får lilla Salma i uppdrag att handla av sin mormor, och det hon ska placera de inhandlade varorna i är en bastkorg av det där slaget man i bokens upphovsland, Ghana, bär på huvudet. Hon glömmer förstås bort mormors alla förmaningar, så hon förirrar sig till en stökig del av staden och träffar där en hund, som lurar av henne hennes inköpta saker men även skorna och en del av kläderna. Med hjälp av dem lyckas hunden till att börja med dupera mormor, som inte ser så bra. Och när hunden sedan inte kan sjunga Salmas vanliga sång, är det för sent: mormoe hamnar till och med i soppgrytan!

Under tiden har Salma dock lyckats hitta morfar, som berättar sagor för barn om spindeln Anansi, som han också är utklädd till. Hon berättar för morfar vad som har hänt och kommer på råd: Hon klär själv ut sig till sagomonstret Ka Ka Motobi, och åtföljda av lille Abubaker, ger de sig i väg hem till mormor, utrustade med trumma och skallror.

Och så här kommer de hem och lyckas skrämma i väg den dumma hunden och även rädda mormor.

Efter dessa uppskakande händelser gjorde förstås Salma aldrig mer utvikningar när hon fick ärenden till marknaden och talade inte heller med främlingar.

En klassisk saga alltså, dessutom illustrerad med färgsprakande och fantasieggande bilder, som alldeles säkert kan uppskattas också av unga svenska sagoälskare.

Mer om spyflugan Astrid

13 mars 2012 17:44 | Barnkultur | Kommentering avstängd

I En bok för allas återutgivning av barnböcker har vi tidigare mött en bok om spyflugan Astrid, en en smula bisarr skapelse som dock uppskattas av barnbarn jag har prövat den på.

En bok för alla återkommer nu (2012) med Maria JönssonsSpyflugan Astrid flyger högt”, ursprungligen publicerad 2008 av Bonnier Carlsen.

Den här boken leker, liksom sin föregångare, med flugornas ibland upp-och-ned-vända perspektiv på tillvaron, både i bild och text – det senare innebär att texten på några ställen är satt upp och ner. Konstnärligt är det här en djärv skapelse, och själva historien om vad som händer lilla flugbrorsan Bertil en dag då Astrid ska passa honom är riktigt fantasifull: Har ni för er del någonsin till exempel sugits upp i den köksfläkt som finns ovanför spisen?

Det, och de äventyr som följer utomhus, är faktiskt en riktigt spännande historia.

Barnsjukdomar

13 mars 2012 17:23 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Eva Wikanders (text) och Lisa Örtegrens (bild) ”Dockoperationen” gavs 1992 ut på Rabén & Sjögren men utkommer nu (2012) på nytt hos En bok för alla.

Den här boken leker lite kring alla barnsjukdomar man kan ha. I det här fallet leker kompisarna Anna och Elinor att Annas docka Matilda drabbas av röda hund, påssjuka, vattkoppor, feber och mässslingen och det i ett enda svep. Och då gäller det förstås att spruta in lämplig medicin som jordgubbssaft, ketchup, välling och vitlökssås i dockans mage.

Med påföljden att hon efter ett tag börjar lukta milt talat egendomligt.

Fast om man då tar av dockans ena ben, kommer man åt maginnehållet och kan spola magen ren.

Av det här blir det en inte helt oäven historia, men som barnbok känns den också väl konventionell för att kunna konkurrera med det allra bästa i genren. Ändå tror jag att den här historien kan uppskattas av många i rätt ålder.

Arbetets söner och Internationalen unisont sjungna i Missionskyrkan

13 mars 2012 15:21 | Musik, Politik | 4 kommentarer

I går kväll var Birgitta och jag inbjudna till Missionskyrkan för att i en mötesserie där, ledd av Lars Lindberg, berätta om nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen med tonvikt på deras musik.

Lars Lindberg inledde med att ställa frågor om vår personliga bakgrund, så jag fick berätta om både mina estniska rötter och om hur jag kom att dras till socialdemokratin. Birgitta berättade om sin, även politiskt, brokigare familjehistoria.

Birgitta har ju erfarenhet av båda de här folkrörelserna, men eftersom jag skulle koncentrera mig på arbetarrörelsens musik, berättade hon, när det gällde musiken, mer om nykterhetsrörelsens musiktradition.

Jag hade valt att som exempel på arbetarrörelsens musik berätta mer om de två mest använda sångerna, ”Internationalen” och ”Arbetets söner”, där ju den första är intressant också genom sin originalitet: en dikt som illustrerar centrala tankegångar i marxismen och dessutom med specialskriven musik. ”Arbetets söner”, som har text skriven av samme man som översatte ”Internationalen”, Henrik Menander, är typisk i ett annat avseende för tidiga arbetarsånger: den lånar sin melodi från en på den tiden ofta i skolorna sjungen sång, Nils P Möllers tonsättning av P D A AtterbomsVindarnas kör”. Jag gav också exempel på en rad andra liknande musikaliska stölder.

Båda sångtexterna – jag delade också ut ”Internationalen” i dess fullständiga form – innehåller dessutom element av ett slag, typisk för sin tid och dess motsättningar, men måhända av känsligt slag för troende kristnas öron. Men jag berättade mer om detta – använde bland annat Joe Hill som exempel – och jag tror att jag lyckades få också dem i publiken som själva inte känner någon politisk sympati för socialismen att förstå bakgrunden till den här animositeten.

Så vi avslutade med att, unisont och till pianoackompanjemang, tillsammans sjunga ”Internationalen” – första och sista versen, precis som i dagens arbetarrörelse – och ”Arbetets söner”. Sånt kan man göra i en kyrka som håller den fria tanken och respekten för andras övertygelser högt!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^