Rödluvan, berättad för barn i Ghana

13 mars 2012 20:16 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Sagan om Rödluvan känns lätt igen i Niki Dalys bilderbok ”Söta Salma” (översättning Britt Isaksson, En bok för alla, 2012, ursprungligen utgiven på svenska av Förlaget Hjulet, 2006).

I den här versionen får lilla Salma i uppdrag att handla av sin mormor, och det hon ska placera de inhandlade varorna i är en bastkorg av det där slaget man i bokens upphovsland, Ghana, bär på huvudet. Hon glömmer förstås bort mormors alla förmaningar, så hon förirrar sig till en stökig del av staden och träffar där en hund, som lurar av henne hennes inköpta saker men även skorna och en del av kläderna. Med hjälp av dem lyckas hunden till att börja med dupera mormor, som inte ser så bra. Och när hunden sedan inte kan sjunga Salmas vanliga sång, är det för sent: mormoe hamnar till och med i soppgrytan!

Under tiden har Salma dock lyckats hitta morfar, som berättar sagor för barn om spindeln Anansi, som han också är utklädd till. Hon berättar för morfar vad som har hänt och kommer på råd: Hon klär själv ut sig till sagomonstret Ka Ka Motobi, och åtföljda av lille Abubaker, ger de sig i väg hem till mormor, utrustade med trumma och skallror.

Och så här kommer de hem och lyckas skrämma i väg den dumma hunden och även rädda mormor.

Efter dessa uppskakande händelser gjorde förstås Salma aldrig mer utvikningar när hon fick ärenden till marknaden och talade inte heller med främlingar.

En klassisk saga alltså, dessutom illustrerad med färgsprakande och fantasieggande bilder, som alldeles säkert kan uppskattas också av unga svenska sagoälskare.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^