Polisdeckare bland kineser i Los Angeles och Hongkong

21 mars 2012 18:59 | Deckare | Kommentering avstängd

Jag har läst en rad deckare av Michael Connelly, de flesta av dem med miljön hämtad från Los Angeles, en miljö som jag åtminstone en smula känner till, eftersom jag har varit där. Huvudpersonen, polisen Harry (egentligen Hieronymus!) Bosch, är en ensamvarg, vars envetenhet oftast leder till resultat – även när det han gör inte backas upp av överordnade. De här deckarna är inte bara läsvärda på grund av sin action utan också på grund av miljöskildringen.

Connellys ”Nio drakar” (översättning Eva Larsson, Norstedts, 2011, i original ”Nine Dragons”, 2009) har också en del av de här kvalitéerna och bitvis den här spänningen, men kompositionsmässigt är den en för splittrad bok för att höra till författarens bästa.

I den här boken utreder Harry Bosch ett mord på en kinesisk affärsinnehavare. Ledtrådarna och vittnesmålet från en son till affärsinnehavaren leder honom till att tro att mordet har utförts av en triad, en kriminell kinesisk organisation som idkar utpressning bland kineser i Los Ageles men har sina rötter i Hongkong.

Så långt är det här en klassisk polisrutindeckare.

Men så vidgas historien till att innefatta också kidnappning av Boschs dotter Maddie, som tillsammans med sin mamma Eleanor, som Bosch är separerad från, bor i Hongkong; Eleanor försörjer sig där som fingerfärdig spelklubbsvärdinna. Efter ett mobilburet hjälp från dottern tar sig Bosch inte bara till Hongkong för att befria henne – under en aktion i det syftet dödas Eleanor (själv före detta polis), och kvar blir hennes nya kärlekspartner Sun Yee och Harry Bosch, som även han fortfarande älskar Eleanor.

Harry hittar ändå till slut dottern, som har varit kidnappad i syfte att bli ofrivillig organdonator, men vägen dit kantas av lik, först de ursprungliga delvis unga kidnapparnas, sen av medlemmarnas i organförsäljningssligan.

Eleanor får släppa livet till av ett slags misstag: De som dödar henne är bara ute efter de pengar Harry Bosch har viftat lite för vidlyftigt med. Men Bosch dödar förstås dem sedan.

Och så lyckas han ta sig ut ur Hongkong tillsammans med den återfunna dottern, innan den lokala polisen ens har hittat liken, i vart fall inte hunnit se kopplingarna till Bosch.

Sen blir upplösningen på historien lite snöplig, eftersom den finns mycket närmare det första liket i historien, mordet på den kinesiske affärsinnehavaren. Bland dem som, av ekonomiska skäl, har varit med om att planera mordet finns både hans son och hans dotter.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^