Äppelkaka à la estnisk rabarberkaka
16 mars 2012 17:38 | Mat & dryck | 9 kommentarerI morgon ska vi ha gäster, forna medarbetare till Birgitta på Miljödepartementet och deras respektive. På min lott har fallit att stå för efterrätten, och jag har valt att laga en estnisk rabarberkaka men med äpplen i stället för rabarber.
Den gör man i två steg.
Först gör man en bottendeg, i princip en pajdeg:
250 g smör
1 dl socker
1 ägg
250-300 g vetemjöl
Några bittermandlar och det rivna skalet av en citron
Man rör smör och socker poröst och blandar sen i ägget och sist mjöl och riven mandel och rivet citronskal.
Det här brer man ut tunt i en smörad form. Pajbottnen gräddas i ugn, 175 grader, i 4-6 minuter eller mer – känn på pajskalet.
Man ska då ha skalat, kärnat ur och klyftat äpplen så att de med råge täcker pajskalet. Över äppelklyftorna strör man rikligt av en blandning av strösocker och kanel – kanelsmaken ska gå fram tydligt. Över detta häller man sen sockerkaksdeg:
Till sockerkaksdegen behöver man
4 ägg
4 matskedar socker
4 matskedar mjöl
Man startar med att röra ihop äggulor och socker poröst. Sen rör man i mjölet och sist de uppvispade äggvitorna
När man har hällt detta över äppelklyftorna, gräddar man i 175 grader, 15-20 minuter eller mer – känn efter med provsticka.
Serveras avsvalnad tillsammans med vispgrädde.
Själv gör jag oftast dubbel sats, och då behövs det här förstås stå längre i ugnen än om man följer grundreceptet.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^