Svårbedömt opinionsläge i Estland

1 mars 2012 10:29 | Politik | Kommentering avstängd

TNS Emors februarimätning för nyhetsbyrån BNS känns fortfarande skakig, detta utan att man riktigt får klart för sig varför sifforna har ändrats åt det ena eller det andra hållet.

I januarimätningen hade plötsligt Socialdemokraternas (Sotsiaaldemokraatlik erakond) sjunkit från 22 till 19 procent, men i februarimätningen har SDE åter 22 procent (+ 3).

Mellan de här mätningarna har samgåendet mellan SDE och VEE, det lilla ryska partiet Vene erakond Eestis bekräftats, men hur den här processen egentligen har påverkat Socialdemokraternas partisympatisiffror framgår inte av det som har publicerats.

Inte heller får man någon förklaring till varför Centerpartiet, Keskerakond, i januari gick upp till 27 procent (+ 5) men nu backar något, till 26 procent (- 1).

Efter den senaste mätningen blev det känt att Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska Keskerakond har inlett samtal om samgående med den lilla resten av det forna kommunistpartiet, Vasakpartei (Vänsterpartiet). Vasakpartei, med Sergei Jürgens som ordförande och 2.200 medlemmar, har naturlgitvis inte någon chans att ta sig in i riksdagen, riigikogu, på egen hand – men hur kommer de röstberättigade – möjligen med undantag av en del av ryssarna – att uppfatta det här samgåendet? Skulle det kunna ha bidragit till Centerpartiets plötsliga uppgång – om nu uppgången faktiskt har ägt rum?

Hur som helst pågår det en partirationaliseringsprocess i Estland, som för övrigt redan nu har färre partier i sin riksdag än vad vi har i Sverige. Det sönderfallande Rahvaliit (Folkunionen), som har tappat många av sina riksdagsledamöter och lokala representanter till Socialdemokraterna, för fusionsförhandlingar med ett annat litet parti, som i så fall skulle förankra det sammanslagna partiet till höger om mitten. Och Erakond Eestimaa Rohelised (Estlands gröna), som i förra valet åkte ur riksdagen och i opinionsundersökning efter opinionsundersökning ligger under spärren, har haft något slags samverkanssamtal med den borgerliga partikoalitionen Isamaa ja Res Publika Liit (förbundet Fäderneslandet och Res Publika), IRL, men EERs ordförande Aleksander Laane tillbakavisar mediauppgifter om samgående som ”absurda”.

IRL fick i februarimätningen 14 procent, + 1 jämfört med januari.

Det ledande regeringspartiet (i koalition med IRL), det relativt nyliberala Reformierkond (Reformpartiet) fortsätter sin nedåtgående trend (den här gången – 2 procent) och landar på 28 procent i februari.

810 personer har tillfrågats i mätningen. 34 procent har inte kunnat uppge någon partisympati.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^