Gluggklara och Busviggo

14 februari 2012 18:26 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | 3 kommentarer

Dottern, Kerstin, vet hur mycket hennes pappa suktar efter estniskt surbröd. Så när hon för några dar sen bakade några härligt mörka estniska limpor, skickade hon ett mejl till sin gamla estniska farsa och frågade om han ville ha ett estniskt bröd. Om!

I går tog hon med inte bara ett surbröd utan hämtade också Viggo och Klara efter skolan och kom över med dem till morfar och mormor – naturligtvis efter att först ha frågat, om mormors ömtåliga hälsa la några hinder i vägen.

Men nej, de var så välkomna allesamman, så snart var vi alla bänkade runt köksbordet för en eftermiddagsfika. Mormors hembakta kakor och även Coop Prima italienska mandelskorpor serverades, och till det drack barnen Coop Prima pressad juice utan några extra tillsatser, Viggo dock äppeljuice, medan Klara föredrog apelsinjuice.

Det var ett tag sen barnen var här hos oss nu, men de känner sig ändå mycket hemmastadda och hittar lätt saker att leka med.

De här båda syskonen leker oftast mycket bra ihop trots att det skiljer lite i ålder mellan dem, men mot slutet gick något lite över styr i en alltför våldsam lek, och Klara slog kinden mot hörnet på TV-bänken i rummet där de brukar bo när de sover över. Mycket gråt men en inte alltför allvarlig blessyr – och så kom ju mamma och tröstade.

Men dess förinnan hade Klara, mycket stolt, visat upp en mycket större skada: I skolan hade hon den här dagen tappat ytterligare en framtand, och nu hade det alltså blivit en rejäl glugg uppe under överläppen.

Till helgen ska barnens pappa, Bo, skjutsa upp dem för en veckas sportlov uppe hos farmor Kristina och farfar Olle i Sollefteå, som har blivit lite av deras vinterland. Det här att ha ett vinterland att åka till är viktigt – när våra egna barn, bland dem alltså Kerstin, var små, åkte de varje vinter upp till farmor och farfar i Juniskär utanför Sundsvall, där jag själv växte upp.

Mina bästa hälsningar till Sollefteå!

En Kokk i Årtalskrysset

14 februari 2012 17:33 | Media | 6 kommentarer

Jag har tidigare efterlyst Bertil ”Blues” Johansson som konstruktör av Årtalskrysset i Aftonbladet Kryss & Quiz och då fått lugnande besked: Bertil ”Blues” har bara annat för sig just nu.

Hur det är den här gången vet jag inte, men på senaste tiden har han åter igen ersatts av Björn Lundkvist. Inget ont i det i och för sig – själv får jag en liten hommage i veckans årtalskryss: EN KOKK ska den här gången bli EST. Men jag är en sån där som gärna håller mig till mina gamla favoritet.

Sarah Kinman ger en verkligen lite roligt huvudbry med Tvetydigt, och P O Carlzén lever också upp till beteckningen Kluriga korsordet. Jag noterar också att en annan gammal favorit, Anna Hagberg, i veckans Stjärnkrysset minst ligger på den angivna trepoängsnivån.

Men något ojämnare urval av världens öar, temat för veckans Hitta orden, har jag sällan sett. Mats Larsson, som gör Svåra krysset, har skärpt till sig sen han fick ta över ansvaret för detta, men han har fortfarande bristen att då och då ha med svarsord, som fordrar googlesök eller liknande. Sånt går ju alltid att lösa, men nog är det bra mycket roligare att lösa kryss som mer bygger på fantasi och associationsförmåga än på lexikalisk knappologi.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^